Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Adzuki and mung bean sprouts enriched with probiotic Lactiplantibacillus plantarum 299v improve body mass gain and antioxidant status and reduce the undesirable enzymatic activity of microbiota in healthy rats.

Opis bibliograficzny

Adzuki and mung bean sprouts enriched with probiotic Lactiplantibacillus plantarum 299v improve body mass gain and antioxidant status and reduce the undesirable enzymatic activity of microbiota in healthy rats. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] JULITA REGUŁA, MARTA MOLSKA, PIOTR JAROCKI, JAKUB MURAT, MONIKA PYTKA, JOANNA WESSELY-SZPONDER. Plant Foods for Human Nutrition 2024 Vol. 79, Iss. 2 s. 270–276. DOI: 10.1007/s11130-024-01157-y
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plant Foods For Human Nutrition 2024 Vol. 79, Iss. 2, s. 270–276
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introducing and establishing new food requires a detailed evaluation of its safety, nutritional value and functionality, thus the control and probiotic-rich adzuki and mung bean sprouts were studied in an in vivo rats model. However, the total feed intake did not differ significantly between the groups, the highest body weight gain and body weight change were recorded in the control AIN diet. At the same time, the addition of legume sprouts caused a reduction of these parameters (up to 25% in the variant with probiotic-rich adzuki bean sprouts). There was no significant effect on serum morphol- ogy, except white blood cells (ca. 20% reduction in the control sprout-supplemented diets). Serum and liver antiradical properties were significantly elevated by consuming mung bean sprouts (no effect of the probiotics). The faecal lactic acid bacteria were already increased by the control sprouts (a 2.8- and 2.1-fold increase for adzuki and mung bean sprouts, respectively). The probiotic-rich sprouts further improved this parameter. The diets enriched with mung bean sprouts sig- nificantly decreased the urease (by ca. 65%) and β-glucuronidase activities (by ca. 30%). All the tested diets caused also a significant reduction of faecal tryptophanase activity (the effect was intensified by Lactiplantibacillus plantarum 299v). The functional components did not affect negatively the nutritional parameters and blood morphological characteristics. They improved also the antioxidant potential and significantly decreased the activities of colon cancer-related enzymes (urease and tryptophanase). The results confirmed that these new probiotic carriers may be a valuable, safe and functional element of a healthy diet.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51853) wydawnictwo ciągłe #51853

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 sierpnia 2024 12:23
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2024 12:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się