Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Opis bibliograficzny

Eurasian consumers' food safety beliefs and trust issues in the age of COVID-19: evidence from an online survey in 15 countries. [AUT. KORESP.] IGOR TOMASEVIC, [AUT.] GAREGIN HAMBARDZUMYAN, GAYANE MARMARYAN, ALEKSANDRA NIKOLIĆ, ALEN MUJCINOVIC, WEIZHENG SUN, XIAO-CHEN LIU, BURSAĆ DANIJELA KOVAČEVIĆ, BEBEK MARKOVINOVIĆ ANICA, NINO TERJUNG, HEINZ VOLKER, MARIA PAPAGEORGIOU, ADRIANA SKENDI, GOEL GUNJAN, MAMTA RAGHAV, ZOTTE ANTONELLA DALLE, DIMITAR NAKOV, VALENTINA VELKOSKA, BARTOSZ SOŁOWIEJ, ANASTASIA SEMENOVA, OKSANA A. KUZNETSOVA, MIROSLAV KROCKO, VIERA DUCKOVA, JOSE MANUEL LORENZO, NOEMI ECHEGARAY, EMEL OZ, FATIH OZ, ILIJA DJEKIC. J. Sci. Food Agric. 2023 Volume 103, Issue 15 Article number: 7362-7373, il. bibliogr., sum. DOI: 10.1002/jsfa.12815
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of the Science of Food and Agriculture 2023 Volume 103, Issue 15, Article number: 7362-7373.
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

BACKGROUND: This investigation provides an important insight into Eurasian consumers' food safety beliefs and trust issues influenced by the COVID-19 pandemic. An online survey was conducted in 15 European and Asian countries involving more than 4000 consumers. RESULTS: It has confirmed that different socioeconomic characteristics, cultural aspects and education levels shape food safety perceptions within Eurasian countries. The COVID-19 pandemic influenced their beliefs and trust in food safety, which is rela- tively low on average. However, it is significantly higher for European consumers (especially European Union ones) compared to their Asian counterparts. Both Asian and European respondents agreed that food fraud and climate changes represent a food safety issue. However, European consumers were less concerned regarding the food safety of genetically modified foods and meat and dairy analogs/hybrids. Asian consumers were, to a greater extent, worried about the risk of getting COVID-19 from food, restaurants, food retail establishments and home food deliveries. CONCLUSION: Eurasian consumers have put their greatest extent of trust, when food safety assurance is concerned, into food scientists and food producers holding a food safety certificate. Broadly, they are uncertain to what extent their federal govern- ments and food inspectors are competent, able and efficient in ensuring food safety. Higher education of Eurasian consumers was followed by increased food safety confidence in all parts of the food chain.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51863) wydawnictwo ciągłe #51863

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 sierpnia 2024 13:12
Ostatnia aktualizacja:2 września 2024 10:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się