Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena wpływu fotopolimeryzacji na mikrotwardość kompozytów typu bulk-fil.

Opis bibliograficzny

Ocena wpływu fotopolimeryzacji na mikrotwardość kompozytów typu bulk-fil. [AUT.] DANIEL PIENIAK, AGATA M. NIEWCZAS, LESZEK GIL, ZBIGNIEW KRZYSIAK. Przem. Chem. 2024 T. 103 Nr 3 s. 392-394, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2024.3.7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024 T. 103 Nr 3, s. 392-394
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Przedstawiono wyniki badań mikrotwardości trzech powszechnie stosowanych kompozytów handlowych typu bulk-fill. Celem pracy była ocena wpływu fotopolimeryzacji próbek o grubości nominalnej 2 mm na wytrzymałość stykową powierzchni. Wytrzymałość stykową oceniano w testach mikrotwardości metodą Vickersa. Badano mikrotwardość na powierzchniach naświetlanej (LC) i nienaświetlanej (NLC) lampą stomatologiczną UV. Wbadaniach wykorzystano lampę z funkcją soft start. Próbki przed badaniem mikrotwardości kondycjonowano w sztucznej ślinie w temp. 36,7°C. Wyniki badań poddano analizie statystycznej. W przypadku jednego kompozytu B-F wykazano brak istotnych różnic mikrotwardości na powierzchni LC i NLC. Mikrotwardość kompozytów TPF i EU na powierzchni NLC była istotnie większa niż na LC. Ponadto różnica mikrotwardości powierzchni LC iNLC kompozytu EU była największa.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51870) wydawnictwo ciągłe #51870

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 września 2024 13:09
Ostatnia aktualizacja:3 września 2024 13:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się