Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Sustainability of alternatives to animal protein sources, a comprehensive review.

Opis bibliograficzny

Sustainability of alternatives to animal protein sources, a comprehensive review. [AUT.] MARIAN GIL, [AUT. KORESP.] MARIUSZ RUDY, [AUT.] PAULINA DUMA-KOCAN, RENATA STANISŁAWCZYK, ANNA KRAJEWSKA, DARIUSZ DZIKI, WALEED H. HASSOON. Sustainability 2024 Vol. 16 Issue 17 Article number 7701, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su16177701
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2024 Vol. 16 Issue 17, Article number 7701
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The manuscript was prepared to conduct a thorough analysis and deepen the understanding of sustainable food production and diets within the context of the challenges posed by intensive agricultural practices and their environmental impacts, as well as their effects on human health. The rapid growth of the human population necessitates an increase in food production to meet nutritional needs. However, increasing the production of animal-derived products, which are significant protein sources, is likely to worsen undesirable consequences, such as global climate change, greenhouse gas emissions, and a larger carbon footprint. Traditional farming techniques also contribute to environmental contamination due to the use of synthetic fertilizers and pesticides. Transitioning to a sustainable food production model that addresses food needs while protecting consumer health and the environment is crucial. The challenge for the food industry and research centers is to find and develop the production of alternative sources of protein. In addition to the technological problems that must be solved, there is consumer education focused on healthy eating and overcoming psychological barriers related to the consumption of new foods.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51880) wydawnictwo ciągłe #51880

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 września 2024 08:45
Ostatnia aktualizacja:6 września 2024 08:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się