Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ovomucoid gene polymorphism and its influence on quality changes at various storage timepoint of eggs from two strains of Japanese quail.

Opis bibliograficzny

Ovomucoid gene polymorphism and its influence on quality changes at various storage timepoint of eggs from two strains of Japanese quail. [AUT.] S. KNAGA, [AUT. KORESP.] K. KASPEREK, [AUT.] J. BATKOWSKA, K. DRABIK, G. ZIĘBA. Poult. Sci. (Print) 2024 Vol. 103 Issue 10 Article number: 104129, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.psj.2024.104129
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2024 Vol. 103 Issue 10, Article number: 104129
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

During storage, irreversible changes occur in eggs, resulting in a decline in their quality, predomi- nantly affecting the albumen. Ovomucoid, a major pro- tein found in egg white, belongs to the Kazal-type serine proteinase inhibitors and serves to protect the embryo from microorganisms. Notably, in chicken eggs, it is a sig- nificant allergen. There is a possibility that its polymor- phism also influences the quality and stability of table eggs. Hence, this study aimed to evaluate the potential effect of polymorphism in the ovomucoid gene and pro- tein on quality changes during the storage of eggs derived from 2 strains of Japanese quail, encompassing various utility types. Eggs from selected females of laying and meat-type breeds were stored for 14 wk, with egg quality traits assessed 10 times during this duration. DNA was isolated from each female, and sequencing was conducted on all exons of the ovomucoid gene. In total, 5 SNPs were identified in exons and adjacent intronic sequences, with SNP1 (13:12355585), SNP4 (13:12356594), and SNP5 (13:12358538) leading to amino acid substitutions in the ovomucoid protein. Notably, all SNPs except SNP5 were identified in the ovomucoid gene of Japanese quail for the first time. The results demonstrated that in the F33 strain, SNP1, SNP3, and SNP4 exhibited significant asso- ciations with egg weight, whereas in the S22 strain, SNP5 significantly affected yolk color and various eggshell qual- ity traits, including eggshell weight, eggshell thickness, and breaking strength, throughout the storage period. Furthermore, a haplotype block containing 2 SNPs (3 and 4) was identified, exhibiting 2 distinct haplotypes that significantly affected egg weight, eggshell weight, and breaking strength at various storage time points dur- ing egg quality analyses. These findings provide novel insights into the genetic basis of egg quality during stor- age and have the potential to be integrated into breeding programs for these strains.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51881) wydawnictwo ciągłe #51881

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 września 2024 10:45
Ostatnia aktualizacja:6 września 2024 10:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się