Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Probiotic-rich bean sprouts alleviate oxidative stress and inflammation induced by a diet with an increased fat-to-carbohydrate energy ratio.

Opis bibliograficzny

Probiotic-rich bean sprouts alleviate oxidative stress and inflammation induced by a diet with an increased fat-to-carbohydrate energy ratio. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] JULITA REGUŁA, AGATA MICHALSKA, MAŁGORZATA SIEROCKA, PIOTR JAROCKI, MONIKA KORDOWSKA-WIATER, BEATA DRZEWIECKA, IRENEUSZ KAPUSTA. Int. J. Food Sci. Technol. 2024 Vol. 59 Iss. 10 s 7263–7275, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.17452
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2024 Vol. 59 Iss. 10, s 7263–7275
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The rat’s model evaluated the function of sprouted beans enriched with probiotic Lactiplantibacillus plan- tarum 299v in alleviating dyslipidaemia, inflammation and disturbed redox homeostasis caused by a high-lard diet. Sprouted beans improved the total antioxidant capacity of serum and liver, regardless of whether the feeds had a higher content of low-molecular antioxidants or were additionally enriched with probiotics. The reduction of inflammation (lowered level of C-reactive protein) and restoration of triglyc- erides and total cholesterol to the levels recorded in the control group (AIN-93M) were especially observed in the group supplemented with the control adzuki bean. Introducing sprouted legumes (both the control and probiotic-rich) improved microbiota activity affected by a high-lard diet. The highest, desirable reduction of urease (by 80%) and tryptophanase (by 78%) activity was found in the groups fed with probiotic-rich adzuki and mung bean sprouts respectively. Sprouted beans improve the metabolism of individuals subjected to a diet with an increased fat-to-carbohydrate energy ratio, especially concerning oxidative stress injury and microbiota activity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51983) wydawnictwo ciągłe #51983

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 października 2024 12:47
Ostatnia aktualizacja:11 października 2024 12:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się