Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Broccoli pomace: effect of drying methods and temperature on the grinding process and physicochemical properties.

Opis bibliograficzny

Broccoli pomace: effect of drying methods and temperature on the grinding process and physicochemical properties. [AUT.] ANNA KRAJEWSKA, [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] MUSTAFA ABDULLAH YILMAZ, FETHI AHMET ÖZDEMIR. Int. Agrophys. 2024 Vol. 38 Iss. 4 s. 423-436, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/192835
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2024 Vol. 38 Iss. 4, s. 423-436
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of this study was to evaluate the impact of different drying methods and temperatures on the physicochemical properties of broccoli pomace. The broccoli juice by-product was subjected to contact-drying at temperatures of 40°C (with microwave assistance at 50 W), 60, and 80°C as well as freeze-drying at hotplate temperatures of 20, 40, and 60°C, and then ground into powders. The drying kinetics of the pomace was assessed, along with measurements of water activity, moisture content, grinding efficiency, and energy consumption of pulverizing. Additional evaluations included powder color coordinates, total polyphenol content (determined using Folin-Ciocalteu reagent), antioxidant activity (measured using DPPH and ABTS assays), and a phytochemical analysis using LC-MS/MS. The results indicated that lyophilized broccoli pomace exhibited superior grindability, compared to contact-dried broccoli pomace. The freeze-dried powders were significantly brighter and greener than those obtained through contact-drying. Contact-drying, including microwave-assisted drying, resulted in increased phenolic compound content and enhanced antiradical activity, in comparison to freeze-drying. The phytochemical analysis revealed the highest concentrations of quinic acid and fumaric acid, along with trace amounts of aconitic acid, protocatechuic acid, piceid, coumarin, and astragalin. Based on the antioxidant properties and total polyphenol content, contact drying at 80°C was identified as the optimal method for drying broccoli pomace.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52005) wydawnictwo ciągłe #52005

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,700
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 października 2024 12:01
Ostatnia aktualizacja:26 sierpnia 2025 10:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się