Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of mill rolls gabs and delay of harvesting date of wheat crop on some properties of flour.

Opis bibliograficzny

Impact of mill rolls gabs and delay of harvesting date of wheat crop on some properties of flour. [AUT. KORESP.] JAWAD KADHIM ALARIDHEE, [AUT.] AHMED MERZA ABOOD, FLAIEH HAMMED KASSA, GRZEGORZ ŁYSIAK, MAJID MAYIH DAKHIL. Int. J. Agric. Stat. Sci. 2022 Vol. 18 Sup. 1 s. 2071-2076, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study was performed to evaluate the influence of delay of wheat harvesting date, wheat cultivar and roll gaps on milling results. Three soft Iraqi wheat cultivars (Wheat Abugraib W1, Babylon W3, and Tahady W4) and one soft Spain cultivar (Barcelona W2) were used in the experiment. Experiment of milling was performed on a laboratory roll mill at two different harvesting date (full maturity) and (20 days after maturity) by using two roll gaps: 0.3 and 0.5 mm. The mill was connected to a computer system in order to record energy consumption of grinding. Sifter Lap was used to estimate the mean particle size of ground material. Higher values of energy consumption and mean particle size for Spain and Iraqi soft wheat cultivars were compared. As the roll gaps increased, the mean particle size and energy consumption had been decreased at the conditions of experiment. The statistical analyses showed clear differences for all grinding tests results

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52009) wydawnictwo ciągłe #52009

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 października 2024 14:17
Ostatnia aktualizacja:23 października 2024 09:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się