Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Determination of the impact of extruded soybean press cake on rearing and health indices of piglets.

Opis bibliograficzny

Determination of the impact of extruded soybean press cake on rearing and health indices of piglets. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA ŚWIĄTKIEWICZ, [AUT.] KINGA SZCZEPANIK, ŁUKASZ GALA, EUGENIUSZ R. GRELA, [AUT. KORESP.] KAMIL WITASZEK, [AUT.] MARCIN BARSZCZ, ANNA TUŚNIO, MARCIN TACIAK. Agriculture 2024 Vol. 14 Issue 11 Article number: 1899, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agriculture14111899
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agriculture 2024 Vol. 14 Issue 11, Article number: 1899
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study was conducted to evaluate the alternative to imported soybean meal—extruded soybean press cake—in feeding weaning pigs. The experiment was carried out with 20 35-day-old weaned pigs weighing about 8.8 kg, divided into 2 groups (10 pigs in each) differing in the main protein source: group I—control, solvent-extraction soybean meal, group II— extruded soybean press cake. The feed mixtures were iso-protein and iso-energetic. After 35 days of feeding, the pigs were slaughtered. The samples of blood, intestinal tissue and digesta, meat, and back fat were collected for analyses. Replacement of soybean meal with extruded soybean press cake in the weaners’ diet had no statistically significant effect on growth performance and feed utilization. Histomorphometry analysis of the intestines did not indicate any harmful changes. The soybean press cake did not affect the sum of volatile fatty acids in the large intestine, but the ammonia concentration was lower in the distal colon (p ≤ 0.05). It was found that the extruded soybean press cake in the feed significantly affected the fatty acid profile (p ≤ 0.05) of meat and back fat, increasing the amount of PUFAs; however, no negative impact on the durability of meat and back fat during storage was noted. In conclusion, the study confirmed the possibility of completely replacing solvent-extraction soybean meal with extruded soybean press cake in the feeding of weaned pigs.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52025) wydawnictwo ciągłe #52025

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 października 2024 14:46
Ostatnia aktualizacja:28 października 2024 14:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się