Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidative status and meat quality traits as affected by dietary supplementation of finishing pigs with natural phenolics.

Opis bibliograficzny

Antioxidative status and meat quality traits as affected by dietary supplementation of finishing pigs with natural phenolics. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA MUZOLF-PANEK, ANITA ZAWORSKA-ZAKRZEWSKA, [AUT.] ANNA CZECH, DARIUSZ LISIAK, MAŁGORZATA KASPROWICZ-POTOCKA. Antioxidants 2024 Vol. 13 Issue 11 Article number: 1362, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox13111362
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2024 Vol. 13 Issue 11, Article number: 1362
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This work investigated the effect of a plant-based phenolic supplement on the color, myoglobin forms, lipid oxidation, and antioxidative status of fresh and stored (10 days at 4 ◦C) meat (Longissimus thoracis et lumborum), as well as the antioxidative status of the blood and liver. The sensory quality of the meat was also evaluated for color, aroma, texture, juiciness, and palatability. Twenty-four finishing pigs, divided into two groups, were fed a basal diet and a diet with a phenolic supplement (0.1%). The supplementation increased the redness of the meat (+36% for a* and +28% for redness index), the myoglobin (Mb) content (+7%), the antioxidant activity, and the juiciness. The treatment increased the antioxidant status of meat, reflected by superoxide dismutase (SOD) activity and total glutathione (GSH + GSSG). The catalase and SOD activities and GSH + GSSG of the blood and liver were also elevated in the supplemented samples when compared to the control group. A significant effect of time was observed for all tested parameters (pH, color attributes, Mb forms, the antioxidant activity, lipid oxidation) except for the Mb content. For the stored samples, only TBARSs (thiobarbituric acid reagent substances) were affected by the diet. The slope of the plot for TBARS changes with time was significantly different between the control and treated groups (p = 0.017), which indicated a significant effect of dietary supplementation. A higher rate of lipid oxidation was observed in the control samples

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52066) wydawnictwo ciągłe #52066

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 listopada 2024 14:27
Ostatnia aktualizacja:8 listopada 2024 12:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się