Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Novel high-protein dairy product based on fresh white cheese and whey protein isolate.

Opis bibliograficzny

Novel high-protein dairy product based on fresh white cheese and whey protein isolate. [AUT.] MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, BARTOSZ SOŁOWIEJ, [AUT. KORESP.] KONRAD TERPIŁOWSKI, [AUT.] MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA, STANISŁAW MLEKO. J. Dairy Sci. 2025 Vol. 108 Iss. 1 s. 272-281, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3168/jds.2024-25263
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE 2025 Vol. 108 Iss. 1, s. 272-281
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to obtain hard cheese similar to the rennet hard cheese starting from the fresh white cheese (low and full-fat). This was accomplished with adding a powdered whey protein isolate to the fresh white cheese and heating. Fresh white cheese was produced from full or skim milk and ground with the whey protein isolate powder. The obtained mixture was heated at different temperatures. The increased heating temperature resulted in a more compact product characterized by higher hardness and elasticity compared with the full-fat product. The product approved by the organoleptic analysis panel was obtained by heating the mixed fat white cheese and the powdered whey protein isolate at 80°C for 30 min. The most significant achievement was to obtain in ca. one hour a product similar to that produced in ca. one year that is the hard rennet cheese. It contained ca. 39% wt/wt of protein and can be an interesting offer for dairy industry.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52069) wydawnictwo ciągłe #52069

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,400
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 listopada 2024 13:13
Ostatnia aktualizacja:25 stycznia 2025 14:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się