Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Different Festulolium cultivars in lamb nutrition – feed value, growth performance, and meat quality.

Opis bibliograficzny

Different Festulolium cultivars in lamb nutrition – feed value, growth performance, and meat quality. [AUT.] C. PURWIN, [AUT. KORESP.] P. POGORZELSKA-PRZYBYŁEK, [AUT.] B. STEFAŃSKA, P. ŻUKOWSKI, A. WINIARSKA-MIECZAN, S.J. KRZEBIETKE. J. Anim. Feed Sci. 2024 Vol. 33 Issue 4 s. 525-534, il., bibliogr., sum. DOI: 10.22358/jafs/187991/2024
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF ANIMAL AND FEED SCIENCES 2024 Vol. 33 Issue 4, s. 525-534
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The efficacy of Festulolium in lamb nutrition remains insufficiently investigated, and the nutritional value of different hybrids has not yet been compared. This study evaluated the feed value of three Festulolium cultivars (Becva, Felopa, and Paulita) in fattening Berrichon du Cher ram lambs compared to hybrid ryegrass cv. Bakus. Herbage of the grass cultivars was harvested and ensiled, and fed to 24 lambs divided into four groups depending on the type of silage in the ration. The dry matter (DM) content of experimental silages was similar and exceeded 40%. Fibre fractions were found to be lowest in silage produced from Festulolium cv. Felopa, and highest in hybrid ryegrass cv. Bakus. Lambs fed cv. Felopa exhibited a tendency towards increased DM intake (1046.9 g/day), and were characterised by the highest daily weight gain. They also had the highest intramuscular fat content (4.49%) in the longissimus lumborum muscle. The feed value of hybrid ryegrass cv. Bakus and Festulolium was comparable. Felopa was superior to other cultivars in terms of nutrient intake, nutrient digestibility, dry organic matter digestibility, and its effect on lamb growth performance.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52076) wydawnictwo ciągłe #52076

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 listopada 2024 14:53
Ostatnia aktualizacja:30 grudnia 2024 22:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się