Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of suspension fertilizers based on waste phosphorus salts from polyol production on the yield of maize intended for green fodder.

Opis bibliograficzny

The impact of suspension fertilizers based on waste phosphorus salts from polyol production on the yield of maize intended for green fodder. [AUT. KORESP.] PAULINA BOGUSZ, [AUT.] SYLWIA BRODOWSKA, PIOTR RUSEK. Agronomy-Basel 2024 Vol. 14 Iss. 5 Article number: 1054, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy14051054
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2024 Vol. 14 Iss. 5, Article number: 1054.
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The need to import phosphorus raw materials for fertilizer purposes in Europe as well as the need to manage increasing amounts of waste contributed to the search for alternative sources of phosphorus. One of these is waste sodium–potassium phosphate from the production of polyols. Additionally, a current problem is providing an adequate amount of food, where fertilizers play the main role. Due to the increase in meat consumption, the attractiveness of growing corn for feed is increasing due to its high yield potential and rich composition. The article presents the impact of suspension fertilizers based on waste from the production of polyols on the yield of corn intended for green fodder. In a 3-year field study, the effects of a waste phosphorus source were compared with a commercial granulated phosphorus fertilizer—fosdar. In addition, the suspension fertilizers were assessed according to their composition by testing fertilizers containing only basic nutrients (NPK) and ones enriched with secondary ingredients (S and Mg) and microelements (Zn, Mn and B). The research confirmed the effectiveness of the tested suspension fertilizers. Although the yield obtained was lower than in the case of fosdar fertilization, it still remained at a high level of over 70 t∙ha−1 of fresh yield.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52090) wydawnictwo ciągłe #52090

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,400
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 listopada 2024 10:03
Ostatnia aktualizacja:6 czerwca 2025 11:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się