Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quality of raw cow’s milk intended for processing and retail sale from Eastern Poland.

Opis bibliograficzny

Quality of raw cow’s milk intended for processing and retail sale from Eastern Poland. [AUT. KORESP.] PYZ-ŁUKASIK RENATA, [AUT.] PASZKIEWICZ WALDEMAR, CHAŁABIS-MAZUREK AGNIESZKA. Med. Weter. 2024 Vol. 80 nr 12 s. 629-634, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study assessed the quality of raw cow’s milk intended for processing and retail sale (n = 595 samples and n = 19 production batches, respectively) and the relationship between the number of somatic cell and the fat and protein contents. All milk samples were tested for total bacteria count, somatic cell count, antibiotic residues, and fat and protein contents. Additionally, raw drinking milk samples were tested for counts of Enterobacteriaceae, Escherichia coli, coagulase-positive staphylococci, enterococci, and the presence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp. In raw milk samples, TBC, SCC, and fat and protein contents ranged from 4.9 × 103 to 2.3 × 105 CFU mL–1, from 9.9 to 407.8 thou. mL–1, from 3.2% to 5.9% and from 3.0% to 4.8%, respectively, while TBC, SCC, and fat and protein contents in raw drinking milk samples ranged from 1.8 × 106 to 3.3 × 106 CFU mL–1, from 454 to 696.9 thou. mL–1, from 1.7% to 2.9% and from 3.1% to 3.4%, respectively. The mean counts of Enterobacteriaceae, E. coli, coagulase-positive staphylococci, enterococci in raw drinking milk were 4.0 × 105 CFU mL–1, 1.4 × 102 CFU mL–1, 2.4 × 104 CFU mL–1, and 2.2 × 105 CFU mL–1, respectively. L. monocytogenes, Salmonella spp., and antibiotic residues were not detected in any of the samples tested. The study showed that 95% of the raw milk samples were of satisfactory quality, while 100% of the raw drinking milk samples were of unsatisfactory quality in relation to the regulatory thresholds. Additionally, raw drinking milk samples were a vehicle of potentially pathogenic bacteria. The somatic cell count did not affect the fat and protein content in the analysed milk.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52093) wydawnictwo ciągłe #52093

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 listopada 2024 11:20
Ostatnia aktualizacja:22 listopada 2024 09:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się