Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Problem marnotrawstwa żywności na przykładzie wyrobów mięsnych – analiza problemu na obszarze województwa lubelskiego (The problem of food waste on the example of meat products – analysis of the problem in the Lublin voivodeship)

Opis bibliograficzny

Problem marnotrawstwa żywności na przykładzie wyrobów mięsnych – analiza problemu na obszarze województwa lubelskiego (The problem of food waste on the example of meat products – analysis of the problem in the Lublin voivodeship). [AUT.] AGNIESZKA DUDZIAK, BEATA PAĆKOWSKA. Gosp. Mięs. 2024 Nr 10 Nr katalogowy: 151153, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2024 Nr 10, Nr katalogowy: 151153
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Artykuł dotyczy problemu marnotrawstwa żywności. Straty i marnotrawstwo żywności w czasie pogłębiającego się światowego kryzysu żywnościowego, spowodowanego obecną sytuacją geopolityczną ale także pandemią COVID-19, przyczyniają się do zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego. Niedobór żywności jest obecnie ogromnym problemem dla milionów ludzi głodujących na świecie, przede wszystkim w krajach rozwijających się na kontynencie afrykańskim i azjatyckim, ale jak się okazuje nie tylko tych rejonów dotyczy. Dane statystyczne wskazują, że całkowita ilość zmarnotrawionej żywności w krajach Unii Europejskiej w 2020 r. to prawie 57 mln ton. W Polsce z jednej strony marnuje się 4,8 mln ton żywności rocznie, a z drugiej jednocześnie w skrajnym ubóstwie żyje około 1,6 mln osób. Problematyka strat i marnotrawstwa żywności ma również ogromny wpływ na zasoby naturalne, różnorodność biologiczną, środowisko przyrodnicze, gospodarkę i zrównoważony rozwój, zagrażając tym samym bezpieczeństwu żywnościowemu. Problem ten znalazł odzwierciedlenie w unijnych Celach Zrównoważonego Rozwoju. Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności ma szansę przyczynić się do poprawy bezpieczeństwa żywnościowego na świecie oraz dla zmniejszenia presji na środowisko przyrodnicze.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52106) wydawnictwo ciągłe #52106

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 listopada 2024 13:36
Ostatnia aktualizacja:30 grudnia 2024 22:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się