Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Raspberry pomace as a good additive to apple freeze-dried fruit bars: biological properties and sensory evaluation.

Opis bibliograficzny

Raspberry pomace as a good additive to apple freeze-dried fruit bars: biological properties and sensory evaluation. [AUT. KORESP.] URSZULA SZYMANOWSKA, [AUT.] MONIKA KARAŚ, ANNA JAKUBCZYK, JANUSZ KOCKI, RAFAŁ SZYMANOWSKI, IRENEUSZ KAPUSTA. Molecules (Basel,Online) 2024 Vol. 29 Iss. 23 Article number: 5690, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules29235690
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2024 Vol. 29 Iss. 23, Article number: 5690.
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study investigated the impact of adding raspberry pomace to the phenolic content and biological properties of freeze-dried apple/raspberry bars. The bars were prepared by replacing apple puree with raspberry pomace (5–50%), and their phenolic compounds were assessed using ethanol and buffer extracts. This work also explored the potential bioaccessibility of phenolic compounds in enriched bars through a simulated digestion process (digest). Antioxidant, anti-inflammatory (LOX, COX-2 inhibition), antihypertensive (ACE inhibition), and antiproliferative effects on AGS and HT-29 cancer cells were evaluated. The total polyphenol content was highest in the all bar variants post-digestion. The highest—904.26 ± 23.5 mg/100 g—was determined for the B50 sample In the enriched bars, the concentration of chlorogenic acid decreased from 6.99 ± 1.08 mg/L for BP5 to 2.75 ± 0.32 mg/L for BP50, but the ellagic acid concentration increased from 1.46 ± 0.02 mg/L for BP5 to 12.73 ± 0.09 mg/L for BP50. Among the tested extracts, the highest antioxidant and LOX, COX-2 inhibiting activity was determined for digest. The ability to neutralize free radicals increased with raspberry pomace addition from 3.63 ± 0.26 mM TE/100 g for BC to 5.58 ± 0.22 mM TE/100 g for the BP50 sample. ACE inhibition was quite similar for ethanolic and digest extracts, but much weaker for buffer extracts. The lowest EC50 value was 1.04 ± 0.03 mg/mL for the BP30 ethanolic sample. Analyzed extracts showed antiproliferative activity against both tested cell lines. The EC50 values for HT-29 cancer cells decreased from 0.354 ± 0.031 mg/mL for BC to 0.026 ± 0.006 mg/mL for the BP50 digest sample. It can be assumed that the BP30 bar best met the assumed criteria, and is optimal for both sensory quality (receiving an average score of 4.45) and health benefits.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52125) wydawnictwo ciągłe #52125

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 grudnia 2024 14:19
Ostatnia aktualizacja:4 lutego 2025 11:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się