Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation and analysis of the energy potential of grapevine peduncles of PIWI group varieties.

Opis bibliograficzny

Evaluation and analysis of the energy potential of grapevine peduncles of PIWI group varieties. [AUT.] KAMILA E. KLIMEK, MAGDALENA KAPŁAN, [AUT. KORESP.] GRZEGORZ MAJ, [AUT.] ANNA BORKOWSKA, KAMIL BUCZYŃSKI, RADEK SOTOLÁR, RICHARD DANKO. Energies 2024 Vol. 17 Iss. 23 Article number 6043, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/en17236043
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Energies 2024 Vol. 17 Iss. 23, Article number 6043
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper presents an analysis of the energy potential of grape stalk biomass from PIWI varieties, namely ‘Seyval Blanc’, ‘Muscaris’, ‘Hibernal’, and ‘Regent’, during the combustion process. Biometric, technical, and elemental analyses of the grape stalk biomass were conducted. We evaluated the mass, length, and width of the stalks and their contribution to the total cluster mass. The higher and lower heating values, moisture content, volatile compounds, ash, fixed carbon content, and elemental composition were analysed. Emissions of carbon monoxide, nitrogen oxides, carbon dioxide, sulphur, and particulates were also measured. A significant influence of the cultivar on the assessed biometric and technical parameters was found. ‘Muscaris’ exhibited the highest calorific value (HHV 16.44 MJ·kg−1) and the lowest ash content (9.99%). The highest carbon content (45.51%) was recorded for ‘Seyval Blanc’, and the highest hydrogen content (6.74%) for ‘Muscaris’. Nitrogen oxide emissions were the lowest for ‘Seyval Blanc’, making it more environmentally friendly. The biomass of grape stalks from PIWI varieties, particularly ‘Muscaris’ and ‘Seyval Blanc’, shows high energy potential and can be effectively utilised as a renewable energy source. Our results could be summarised as ‘sustainable energy production and reduced greenhouse gas emissions from grape stalks’.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52129) wydawnictwo ciągłe #52129

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,200
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 grudnia 2024 11:43
Ostatnia aktualizacja:30 grudnia 2024 21:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się