Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

VIS/NIR spectroscopy as a non-destructive method for evaluation of quality parameters of three bell pepper varieties based on soft computing methods.

Opis bibliograficzny

VIS/NIR spectroscopy as a non-destructive method for evaluation of quality parameters of three bell pepper varieties based on soft computing methods. [AUT.] MEYSAM LATIFI AMOGHIN, [AUT. KORESP.] YOUSEF ABBASPOUR-GILANDEH, [AUT.] MOHAMMAD TAHMASEBI, MOHAMMAD KAVEH, HANY S. EL-MESERY, MARIUSZ SZYMANEK, [AUT. KORESP.] MACIEJ SPRAWKA. Appl. Sci.-Basel 2024 Volume 14 Issue 23 Article number 10855, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app142310855
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2024 Volume 14 Issue 23, Article number 10855
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Spectroscopic analysis was employed to evaluate the quality of three bell pepper varieties within the 350–1150 nm wavelength range. Quality parameters such as firmness, pH, soluble solids content, titratable acids, vitamin C, total phenols, and anthocyanins were measured. To enhance data reliability, principal component analysis (PCA) was used to identify and remove outliers. Raw spectral data were initially modeled using partial least squares regression (PLSR). To optimize wavelength selection, support vector machines (SVMs) were combined with genetic algorithms (GAs), particle swarm optimization (PSO), ant colony optimization (ACO), and imperial competitive algorithm (ICA). The most effective wavelength selection method was subsequently used for further analysis. Three modeling techniques—PLSR, multiple linear regression (MLR), and artificial neural networks (ANNs)—were applied to the selected wavelengths. PLSR analysis of raw data yielded a maximum R2 value of 0.98 for red pepper pH, while the lowest R2 (0.58) was observed for total phenols in yellow peppers. SVM-PSO was determined to be the optimal wavelength selection algorithm based on ratio of performance to deviation (RPD), root mean square error (RMSE), and correlation values. An average of 15 effective wavelengths were identified using this combined approach. Model performance was evaluated using root mean square error of cross-validation and coefficient of determination (R2). ANN consistently outperformed MLR and PLSR in predicting firmness, pH, soluble solids content, titratable acids, vitamin C, total phenols, and anthocyanins for all three varieties. R2 values for the ANN model ranged from 0.94 to 1.00, demonstrating its superior predictive capability. Based on these results, ANN is recommended as the most suitable method for evaluating the quality parameters of bell peppers using spectroscopic data.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52132) wydawnictwo ciągłe #52132

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 grudnia 2024 12:11
Ostatnia aktualizacja:4 lutego 2025 11:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się