Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Berries, leaves, and flowers of six hawthorn species (Crataegus L.) as a source of compounds with nutraceutical potential.

Opis bibliograficzny

Berries, leaves, and flowers of six hawthorn species (Crataegus L.) as a source of compounds with nutraceutical potential. [AUT.] NATALIA ŻUREK, MICHAŁ ŚWIECA, TOMASZ KAPUSTA. Molecules (Basel,Online) 2024 Vol. 29 Iss. 23 Article number: 5786, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2024 Vol. 29 Iss. 23, Article number: 5786.
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Designing new forms of food, food additives, and nutraceuticals is necessary due to the growing needs of consumers, as well as the inflammation of civilization diseases, the prevention and treatment of which can be significantly supported by dietary intervention. For this reason, this study aimed to obtain highly bioactive preparations in the form of powders from the fruits, leaves, and flowers of six species of hawthorn (Crataegus L.) using solid phase extraction (SPE). Ultra-performance liquid chromatography analysis (UPLC-PDA-MS/MS) showed a high concentration of phenolic compounds (in the range from 31.50 to 66.06 mg/g), including the highest concentration in hawthorn fruit preparations. Fruit preparations also showed the highest antioxidant activity (through scavenging of O2˙− and OH˙ radicals), antidiabetic activity (inhibition of α-amylase and α-glucosidase), and anticancer activity, mainly against colon cancer cells (Caco-2). At the same time, hawthorn flower preparations showed the highest biocompatibility against normal colon cells (CCD841CoN) and anti-inflammatory activity (trypsin inhibition). Correlation and principal component analysis (PCA) showed that the health-promoting potential was most influenced by the content of falavan-3-ols. The above findings provide a basis for the industrial use of the developed preparations, which is in line with the current trend in food technology related to the search for new sources of bioactive compounds and the design of highly bioactive food.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja autorska Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52154) wydawnictwo ciągłe #52154

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 grudnia 2024 11:34
Ostatnia aktualizacja:30 grudnia 2024 20:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się