Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Convection and microwave–convection drying of moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves.

Opis bibliograficzny

Convection and microwave–convection drying of moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves. [AUT. KORESP.] EWA GONDEK, [AUT.] ANNA KAMIŃSKA-DWÓRZNICKA, SŁAWOMIR KOCIRA, TOMASZ ONISZCZUK, MICHAŁ BIALIK, MATEUSZ STASIAK. Appl. Sci.-Basel 2024 Volume 14 Issue 24 Article number 11496, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app142411496
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2024 Volume 14 Issue 24, Article number 11496
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Moldavian dragonhead leaves are a valuable waste product from the production of seed oil, from a nutritional point of view. It has been shown that dried leaves can be used for the production of functional foods. Despite the wide possibilities of using dried Moldavian dragonhead leaves, research on the selection of drying methods is scarce. This particular study investigated the traditional convection and the hybrid microwave–convection methods to dry Moldavian dragonhead leaves. We showed that the convection method supported by microwaves allowed us to obtain dried leaves in a much shorter time than traditional convection drying (the convection drying lasted, depending on the parameters, 184-75 min, while the convection–microwave drying lasted 33-7 min). Moreover, the microwave–convection-dried leaves contained more polyphenols (the average TPC in the convection droughts was 29.532, while in the microwave–convection droughts, it was 41.880 mg GAE/g d.m.) and chlorophylls (an average of 2.326 in the convection-dried and 2.675 mg/g d.m. in the microwave–convection-dried material) and were characterized by significantly higher antioxidant activity, compared to convection-dried ones.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52159) wydawnictwo ciągłe #52159

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 grudnia 2024 09:39
Ostatnia aktualizacja:30 grudnia 2024 20:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się