Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluation of the life cycle and determining the degree of firmness and acidity of rose apple with image processing and neural network with the grey wolf method to predict environmental effects.

Opis bibliograficzny

Evaluation of the life cycle and determining the degree of firmness and acidity of rose apple with image processing and neural network with the grey wolf method to predict environmental effects. [AUT.] NAIM SHIRZAD, GHOLAMHOSSEIN SHAHGHOLI, SINA ARDABILI, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK. J. Ecol. Eng. 2025 Vol. 26 Issue 2 s. 73-84, il., bibliogr., sum. DOI: 10.12911/22998993/195972
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Ecological Engineering 2025 Vol. 26 Issue 2, s. 73-84
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study evaluates the process of detecting the degree of firmness and pH of rose apples with the help of image processing from the point of view of environmental effects. The process of this study started with image processing. In image processing, the selected samples were photographed with a charge-coupled device (CCD) camera, and red (R), green (G), and blue (B) values were extracted with the image processing algorithm in MATLAB software. Next, the hardness and acidity values of the samples were extracted using laboratory steps. Next, with the inputs of each test, the life cycle assessment (LCA) list was prepared. Then, with the Impact 2002+ method, the list was subjected to life cycle evaluation, and the middle and final effects of the analyses were extracted. Next, the neural network and grey wolf optimizer (GWO) methods were used to predict environmental effects. Based on the results, it was determined that the values of R and G had the highest effect on estimating pH and the values of B and G had the highest effect on estimating the product's hardness. Also, the results of evaluating the accuracy of the artificial neural network combined with the grey wolf optimizer showed that the accuracy of the estimation of environmental effects in the evaluation of pH was about 3-5% higher than that of soluble solid content (SSC). Based on the findings, using the integrated machine learning system with image processing is a reliable method to estimate the environmental effects of detecting the quality characteristics of Iranian rose apples entirely non-destructively.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52190) wydawnictwo ciągłe #52190

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,500
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 stycznia 2025 10:39
Ostatnia aktualizacja:7 stycznia 2025 10:39

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się