Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Physico-chemical characteristics of Rosa canina L. seeds and determining their potential use.

Opis bibliograficzny

Physico-chemical characteristics of Rosa canina L. seeds and determining their potential use. [AUT.] MAŁGORZATA STRYJECKA, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, [AUT. KORESP.] MONIKA MICHALAK. Appl. Sci.-Basel 2025 Volume 15 Iss. 1 Article number: 168, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app15010168
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2025 Volume 15 Iss. 1, Article number: 168.
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Rosa canina is well-known plant, and its fruits have been used for centuries. The seeds have been less utilized and remain untested. The objective of this study was to examine the physico-chemical properties of rosehip seeds and to identify potential applications based on their properties. The physico-chemical properties of the seeds were determined, including swelling index (2.51), color in the CIE L * a * b * space (b * = 26.2), as well as carbohydrate (79.2 g/100 g), soluble dietary fiber (71.6 g/100 g), protein (7.67 g/100 g), fat (6.23 g/100 g), and ash (1.96 g/100 g) content. Among the amino acids, glutamic acid dominated (1.58 mg/100 g), while among the fatty acids, linoleic acid (53.19%), linolenic acid (20.24%), and oleic acid (17.63%) were the most dominant. In addition, rosehip seeds contained large amounts of calcium (3851 mg/kg), potassium (2732 mg/kg), and phosphorus (991 mg/kg), as well as vitamin C (1783 μg/g). It was found that the content of other valuable phytochemicals, such as phenolic compounds (2633 μg/g) and carotenoids (3.13 μg/g) influenced the antioxidant properties of the tested raw material. This activity examined by the ferric-reducing antioxidant power (FRAP) and DPPH radical scavenging activity methods was assessed at a level of 191 and 229 μmol TE/g, respectively. The results indicate the potential use of rosehip seed, a by-product of the food processing industry, as a new high-value ingredient for health products, such as nutraceuticals, pharmaceuticals, and cosmeceuticals.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52193) wydawnictwo ciągłe #52193

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 stycznia 2025 11:58
Ostatnia aktualizacja:12 czerwca 2025 11:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się