Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

A moderate intake of beer improves metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD) in a High-Fat Diet (HFD)-induced mouse model.

Opis bibliograficzny

A moderate intake of beer improves metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD) in a High-Fat Diet (HFD)-induced mouse model. [AUT.] VORNOLI ANDREA, SOUID AYMEN, LAZZARI BARBARA, TURRI FEDERICA, PIZZI FLAVIA, BRAMANTI EMILIA, CAMPANELLA BEATRICE, TROUKI CHEHERAZADE, RAFFAELLI ANDREA, WÓJCIK MARTA, CLARA MARIA DELLA CROCE, GIORGETTI LUCIA, LONGO VINCENZO, [AUT. KORESP.] CAPRA EMANUELE, POZZO LUISA. Molecules (Basel,Online) 2024 Vol. 29 Iss. 24 Article number: 5954, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules29245954
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2024 Vol. 29 Iss. 24, Article number: 5954
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Beer and its components show potential for reducing hepatic steatosis in rodent models through multiple mechanisms. This study aimed to evaluate beer’s anti-steatotic effects in a high-fat diet (HFD)-induced mouse model of Metabolic dysfunction-Associated Liver Disease (MASLD) and to explore the underlying mechanisms. In the HFD group, steatosis was confirmed by altered blood parameters, weight gain, elevated liver lipid content, and histological changes. These markers were normalized in the HFD+beer group, reaching levels similar to the control (CTR) group. Protein carbonylation and lipid peroxidation levels were consistent across all groups, suggesting that the model represents an early stage of MASLD without oxidative stress. Transcriptomic and CpG methylation analyses revealed clear distinctions between the CTR and HFD groups. RNA sequencing identified 162 differentially expressed genes (DEGs) between the CTR and HFD groups, primarily related to inflammation and lipid regulation. Beer consumption modified the health of the HFD mice, affecting inflammation but not lipid homeostasis (CTR vs. HFD+beer, DEGs = 43). The CpG methylation analysis indicated that beer lowered methylation, impacting genes linked to lipid accumulation and inflammation. A cecal metabolite analysis suggested that beer improved short-chain fatty acid metabolism (SCFA). In summary, a moderate beer intake may mitigate MASLD by modulating lipid metabolism and SCFA pathways, likely through polyphenol activity.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52210) wydawnictwo ciągłe #52210

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 stycznia 2025 11:05
Ostatnia aktualizacja:5 czerwca 2025 13:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się