Analiza powiadomień dotyczących mleka i produktów mlecznych w systemie Rasff.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach (RASFF) jest skutecznym narzędziem w eliminowaniu żywności stwarzającej zagrożenie dla zdrowia oraz życia konsumenta. Celem pracy była analiza powiadomień dostępnych w systemie RASFF dla kategorii mleko i produkty mleczne z okresu od stycznia 2020 do lutego 2024 r. Biorąc pod uwagę, mleko i produkty mleczne, najczęściej zgłaszane do systemu RASFF były sery z uwagi na obecność mikroflory patogennej, tj. Listeria monocytogenes i Escherichia coli, w mniejszym stopniu Salmonella. Bakterie te wywołują choroby zakaźne i zatrucia pokarmowe, a w ostrych przypadkach prowadzą nawet do zgonów. Istnieje zatem ciągła potrzeba monitorowania występowania zagrożeń w produktach żywnościowych, w tym mleku i produktach mlecznych w całym łańcuchu żywnościowym „od pola do stołu” w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów dla konsumenta.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 10 stycznia 2025 09:11 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 10 stycznia 2025 09:11 |