Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analiza powiadomień dotyczących mleka i produktów mlecznych w systemie Rasff.

Opis bibliograficzny

Analiza powiadomień dotyczących mleka i produktów mlecznych w systemie Rasff. [AUT.] JOLANTA KRÓL, EUGENIA CZERNYSZEWICZ, ANETA BRODZIAK. Management and Quality 2024 Vol. 6 No 4 s. 30-40, il. bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Management and Quality 2024 Vol. 6 No 4, s. 30-40
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach (RASFF) jest skutecznym narzędziem w eliminowaniu żywności stwarzającej zagrożenie dla zdrowia oraz życia konsumenta. Celem pracy była analiza powiadomień dostępnych w systemie RASFF dla kategorii mleko i produkty mleczne z okresu od stycznia 2020 do lutego 2024 r. Biorąc pod uwagę, mleko i produkty mleczne, najczęściej zgłaszane do systemu RASFF były sery z uwagi na obecność mikroflory patogennej, tj. Listeria monocytogenes i Escherichia coli, w mniejszym stopniu Salmonella. Bakterie te wywołują choroby zakaźne i zatrucia pokarmowe, a w ostrych przypadkach prowadzą nawet do zgonów. Istnieje zatem ciągła potrzeba monitorowania występowania zagrożeń w produktach żywnościowych, w tym mleku i produktach mlecznych w całym łańcuchu żywnościowym „od pola do stołu” w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów dla konsumenta.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Na Tych Samych Warunkach (CC-BY-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52233) wydawnictwo ciągłe #52233

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 stycznia 2025 09:11
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2025 09:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się