Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of the type of herbal preparations (powdered plant material vs. dry ethanolic extracts) on the bioaccessibility of bearberry (Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng.) Phytochemicals in simulated digestion conditions.

Opis bibliograficzny

Effect of the type of herbal preparations (powdered plant material vs. dry ethanolic extracts) on the bioaccessibility of bearberry (Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng.) Phytochemicals in simulated digestion conditions. [AUT. KORESP.] ŁUKASZ SĘCZYK, [AUT.] DANUTA SUGIER, PIOTR SUGIER. Molecules (Basel,Online) 2024 Vol. 29 Iss. 24 Article number 5968, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules29245968
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2024 Vol. 29 Iss. 24, Article number 5968.
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The main aim of this study was to determine the potential bioaccessibility of bearberry phytochemicals influenced by the type of herbal preparations. Herbal preparations–powdered plant materials and dry extracts obtained using various ethanol concentrations (0%, 20%, 40%, 60%, 80%, and 100%) were subjected to simulated gastric or gastrointestinal digestion for the evaluation of the bioaccessibility of the phytochemicals. The phytochemical characterization of the plant material, dry extracts, and potentially bioaccessible fractions was performed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and spectrophotometric assays. The content of the main compounds, i.e., arbutin, hydroquinone, hyperoside, pentagalloylglucose, and picein, as well as the total phenolic content and in vitro antioxidant activity through the ABTS•+-scavenging activity and Fe3+-reducing power were determined. The bioaccessibility of arbutin, i.e., the main compound in bearberry, was high, in most cases exceeding 95%, and was generally unaffected by the experimental factors; however, the changes in the content of the other compounds, the total phenolic content, and the antioxidant activity were more prominent and influenced by the type of the herbal preparation and the stage of digestion. Given the compromise between the abundance of the bearberry phytochemicals, the antioxidant activity, and the resulting potential bioaccessibility of these phytochemicals, the dry extracts prepared with 40% ethanol seem to be the most promising for phytopharmaceutical purposes and functional food applications.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52250) wydawnictwo ciągłe #52250

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2025 10:15
Ostatnia aktualizacja:14 stycznia 2025 10:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się