Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pulsed electric field treatment of muscle tissue inactivates Trichinella spiralis larvae. Pig and wild boar muscles as a case study.

Opis bibliograficzny

Pulsed electric field treatment of muscle tissue inactivates Trichinella spiralis larvae. Pig and wild boar muscles as a case study. [AUT. KORESP.] GONDEK MICHAŁ, [AUT.] BILSKA-ZAJĄC EWA, SZCZEPANKIEWICZ ANDRZEJ ANTONI, FRANCISCO J. BARBA, WITROWA-RAJCHERT DOROTA, WIKTOR ARTUR. Food Control 2025 Vol. 171 Article number: 111117, il., bibliogr.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CONTROL 2025 Vol. 171, Article number: 111117
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Several methods of post-harvest control of Trichinella in meat exist, and almost all have certain drawbacks. The use of pulsed electric field (PEF) technology is increasingly being studied to ensure food safety. In this research, PEF was evaluated as a potential method for inactivating Trichinella spiralis (T. spiralis) larvae in muscle tissue samples obtained from naturally infected wild boars and pigs. The samples, weighing 0.4–0.7 g and measuring approximately 2 × 1 × 0.5 cm, were cut from ham muscles and had been carefully stripped of removable fat and connective tissue before undergoing PEF processing under varying parameters. For PEF-treated wild boar muscle samples, the application of 100 J/g at 8.5 kV/cm or 9.5 kV/cm and 10 kV/cm combined with 25 J/g or 50 J/g typically resulted in the presence of both non-motile, coiled T. spiralis muscle larvae (ML) accompanied by single motile parasites. In the range of electric field strengths of 7–10 kV/cm, the application of specific energy of 200 J/g resulted in the killing of all T. spiralis ML. The lethal effect of the energy of 100 J/g depended on the value of field strength; complete larval destruction was observed when an electric field intensity of 10 kV/cm was used. For pig muscle samples, administration of 100 J/g combined with 9.5 kV/cm resulted in the presence of only dead T. spiralis ML. The use of PEF parameters, which were lethal to T. spiralis, did not cause changes in the external and internal appearance of the meat, nor did it affect the meat color parameters (L∗, a∗, b∗) measured by the instrumental method (P>0.05).

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52252) wydawnictwo ciągłe #52252

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,300
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2025 12:54
Ostatnia aktualizacja:22 maja 2025 11:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się