Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Absolute quantification of targeted rabbit liver- and meat tissue-specific peptide markers in highly processed food products.

Opis bibliograficzny

Absolute quantification of targeted rabbit liver- and meat tissue-specific peptide markers in highly processed food products. [AUT. KORESP.] ANNA STACHNIUK, [AUT.] ALICJA TRZPIL, RENATA CZECZKO, ŁUKASZ NOWICKI, MICHALINA ZIOMKOWSKA, EMILIA FORNAL. Food Chem. 2024 Vol. 436 Article number 138069, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2023.138069
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2024 Vol. 436, Article number 138069.
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

A highly sensitive and selective method for the simultaneous absolute quantification of peptides unique to rabbit meat- and liver-specific tissue was developed using liquid chromatography - triple quadrupole mass spectrometry. Two rabbit skeletal muscle-specific peptides (SSVFVADPK and PHSHPALTPEQK), three rabbit liver tissue-specific peptides (FNLEALVTHTLPFEK, AILNYVANK, and TELAEPTSTR) and one peptide specific to both rabbit offal and skeletal muscle tissue (AFFGHYLYEVAR) were monitored. Analyses were performed using peptides labelled with stable isotopes (13C and 15N) as internal standards. Fifteen food samples containing rabbit meat and/or liver were analysed to verify compliance of the rabbit meat and liver composition with product labelling. One sample was adulterated with undeclared rabbit liver. The limit of detection and limit of quantification for the selected peptides of interest were in the range of 0.17 to 0.35 ng/mg and 0.57 to 1.17 ng/mg, respectively. The method may be useful for the determination of rabbit meat and liver tissue in highly processed food samples.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52253) wydawnictwo ciągłe #52253

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2025 14:20
Ostatnia aktualizacja:14 stycznia 2025 14:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się