Nowe perspektywy rozwoju na rynku żywności i konsumentów (New development prospects in the food and consumer markets)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Sytuacja na światowym rynku żywności to nieustające wyzwania dla producentów żywności, którzy każdego dnia, zmagają się z problemami dotyczącymi aktualnych trendów (szczególnie w kontekście środowiskowym i zdrowotnym) na rynku żywnościowym – poprzez dobór odpowiedniej technologii produkcji, odpowiednie zagospodarowanie zbędnych produktów przetwórstwa spożywczego czy też dobrostan zwierząt. Na zmieniające się trendy produkcji żywności i gospodarowania produktami ubocznymi wpływa także preferowany przez konsumentów styl życia, w ostatnich latach określny jako – „szybki”. Konsumenci, mimo, iż chętnie żywią się poza domem, coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie (bio-, organic-, eko-) i walory dietetyczne konsumowanej żywności. Przyszłość żywieniowa stoi pod znakiem zapytania – jak na rozwój sztucznej inteligencji czy dziedzin nauki tj. gastrofizyka/ nutrigenetyka reagować będą konsumenci.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 28 stycznia 2025 09:27 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 28 stycznia 2025 09:27 |