Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Hatching performance of Japanese quail from eggs stored for different periods - a preliminary study.

Opis bibliograficzny

Hatching performance of Japanese quail from eggs stored for different periods - a preliminary study. [AUT.] TOMASZ PRÓCHNIAK, KORNEL KASPEREK, KAMIL DRABIK, ANASTASIYA RAMANKEVICH, KAROLINA WENGERSKA, [AUT. KORESP.] JUSTYNA BATKOWSKA. BMC Vet. Res. 2025 Vol. 21 Article number: 108, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1186/s12917-025-04575-5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BMC Veterinary Research 2025 Vol. 21, Article number: 108
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Due to the fluctuating nature of the poultry market, including the need for chicks, there is often a necessity to extend the storage time of hatching eggs. Commonly they are stored at the farm to reduce the cost of daily collection, while hatcheries collect a large number of eggs to fill the entire incubator at once. In the case of hen eggs, eggs stored for three to seven days are usually used for incubation. In the case of quail eggs, there are no specific recommendations in this respect, while the common perception is that they “age” differently from hen eggs and stay fresh longer. The study was aimed to determine the maximum eggs storage time after which it is possible to obtain full-quality chicks. seven hundred and fifty six eggs of Japanese quail hatching eggs were collected at 4-day intervals for 52 days dividing them into 14 groups of 54 eggs (6 replications in each). Consecutive batches of eggs were stored (at physiological zero conditions) for 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48 and 52 days, respectively; the control group consisted of fresh, unstored eggs. Fifty two days after the first eggs were collected, all groups, including the control one, were incubated under species-specific conditions. The water loss of eggs during the incubation as well as hatching results were determined. The weight and quality of hatchlings were evaluated.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52459) wydawnictwo ciągłe #52459

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 lutego 2025 10:37
Ostatnia aktualizacja:27 lutego 2025 10:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się