Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Evaluating the effects of dietary glutamine on performance, carcass traits, blood biochemistry, and intestine morphology in laying quail.

Opis bibliograficzny

Evaluating the effects of dietary glutamine on performance, carcass traits, blood biochemistry, and intestine morphology in laying quail. [AUT. KORESP.] TOMASZEWSKA EWA, [AUT.] DRABIK KAMIL, KASPEREK KORNEL, DOBROWOLSKI PIOTR, HUŁAS-STASIAK MONIKA, PYZ-ŁUKASIK RENATA, PASZKIEWICZ WALDEMAR, ZIOMEK MONIKA, DONALDSON JANINE, DOBROWOLSKA KATARZYNA, BURMAŃCZUK ARTUR, BATKOWSKA JUSTYNA, ARCISZEWSKI MARCIN BARTŁOMIEJ, MUSZYŃSKI SIEMOWIT. Poult. Sci. (Print) 2025 Vol. 104 Issue 3 Article number: 104879, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.psj.2025.104879
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2025 Vol. 104 Issue 3, Article number: 104879
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study investigated the effects of dietary glutamine (Gln) supplementation on the performance, carcass characteristics, blood biochemistry, intestinal morphology, and gut microbiota of laying quail over a 12-week period, with analyses conducted after 6 and 12 weeks of supplementation. Seven-week-old dual-purpose female quails at the onset of laying were assigned to diets containing 0% (control), 0.5%, 1%, or 1.5% Gln. Performance metrics included laying rate, daily feed intake, and feed efficiency. Supplementation with 0.5% Gln significantly enhanced the laying rate after 12 weeks; daily feed intake and feed efficiency varied over time but were not consistently affected by Gln. Breast muscle weight was highest in quail supplemented with 1.5% Gln after 6 weeks. Blood serum analyses showed that total protein and albumin concentrations were highest in quail receiving 0% and 1% Gln after 12 weeks, while supplementation with 0.5% Gln decreased triacylglycerol levels after 12 weeks. Glucose and creatinine levels varied with Gln supplementation and between the two time points; enzyme activities (alanine transaminase, alkaline phosphatase, and gamma-glutamyl transpeptidase) were affected by both Gln dose and length of supplementation. Intestinal morphology was significantly influenced by Gln dose and supplementation period. The longest villi were observed in quail supplemented with 1% Gln after 6 weeks, decreasing by 12 weeks. The widest villi were recorded in quail receiving 1.5% Gln after 6 weeks, with villus width decreasing over time. Crypt depth varied significantly, with the deepest crypts observed at 6 weeks in quail supplemented with 1% and 1.5% Gln, becoming shallower after 12 weeks. Microbial analysis of digesta samples revealed Lactobacillaceae as the predominant bacterial family, followed by Enterobacteriaceae and genera including Streptococcus and Staphylococcus. Overall, dietary Gln supplementation influenced performance, carcass characteristics, blood biochemical parameters, intestinal morphology, and gut microbiota composition in laying quail, with effects varying between 6 and 12 weeks of supplementation. These findings suggest that Gln supplementation has the potential to enhance quail performance and health over time.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52464) wydawnictwo ciągłe #52464

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 marca 2025 12:04
Ostatnia aktualizacja:22 maja 2025 10:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się