Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of enriching tea infusion with fruit additives on their antioxidant properties and the profile of bioactive compounds.

Opis bibliograficzny

The effect of enriching tea infusion with fruit additives on their antioxidant properties and the profile of bioactive compounds. [AUT.] BARBARA CHILCZUK, MAŁGORZATA MATERSKA, MONIKA STASZOWSKA-KARKUT, [AUT. KORESP.] MARZENA PABICH. Appl. Sci.-Basel 2025 Volume 15 Issue 1 Article number: 316, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app15010316
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2025 Volume 15 Issue 1, Article number: 316.
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to assess the effect of fruit additives on the health-promoting properties of tea infusions. Black and white tea infusions enriched with fruit additives (lemon, quince, strawberry, and sweet pepper) were investigated. To assess the effect of the additives on the properties of the infusions, the content of phenols, antiradical activity, and reducing properties were analysed. The LC-QTOF-MS method facilitated the identification of catechins and the determination of their content. The principal component analysis was used to define the relationship between catechins and the health-promoting properties of the beverages. The research proved that the strawberry and sweet pepper additives improved the quality of the black tea, where the highest antiradical and antioxidant activity was noted. In turn, the additives used for the enrichment of the white tea had a negative effect on its health-promoting properties. The statistical analyses revealed that epicatechin gallate and epicatechin had the greatest impact on the antioxidant properties of the black tea and the white tea, respectively.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52511) wydawnictwo ciągłe #52511

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 marca 2025 11:31
Ostatnia aktualizacja:26 marca 2025 14:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się