Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

(1→3)-α-d-Glucan from the pink oyster mushroom (Pleurotus djamor): Structural features.

Opis bibliograficzny

(1→3)-α-d-Glucan from the pink oyster mushroom (Pleurotus djamor): Structural features. [AUT.] PAULINA ADAMCZYK, IWONA KOMANIECKA, MAREK SIWULSKI, KAMILA WLIZŁO, ADAM JUNKA, ARTUR NOWAK, DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT. KORESP.] ADAM WAŚKO, [AUT.] JOLANTA LISIECKA, MICHAŁ GRZYMAJŁO, [AUT. KORESP.] ADRIAN WIATER. Foods 2025 Vol. 14 Issue 7 Aricle number; 1272, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods14071272
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2025 Vol. 14 Issue 7, Aricle number; 1272
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

(1→3)-α-d-Glucan is an important component of the cell wall of most fungi. The polymer has many applications, including as a therapeutic agent in the prevention or treatment of various diseases, as well as a heavy metal sorbent and a component of new materials used in the plastics industry. The presence of (1→3)-α-d-glucan (water-insoluble, alkali-soluble polysaccharide) in the cell wall of Pleurotus djamor (pink oyster mushroom) was confirmed using specific fluorophore-labeled antibodies. Therefore, the water-insoluble fraction (WI-ASF) of P. djamor B123 fruiting bodies was isolated by alkaline extraction and used for further analyses. The structural features of the WI-ASF were determined by composition analysis, linkage analysis, Fourier transform infrared and Raman spectroscopy, 1H and 13C nuclear magnetic resonance spectroscopy, scanning electron microscopy, as well as viscosity, specific rotation, and gel permeation chromatography. These studies revealed the presence of glucose units linked by α-glycosidic bonds and scanty amounts of mannose and xylose. Furthermore, methylation analysis of WI-ASF demonstrated that the (1→3)-linked glucopyranose (Glcp) is the primary moiety (86.4%) of the polymer, while the 3,4- and 3,6-substituted hexoses are the branching residues of the glucan. The results of chemical and spectroscopic investigations indicated that the analyzed WI-ASF is a (1→3)-linked α-d-glucan type with a molecular weight of 552 kDa.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52596) wydawnictwo ciągłe #52596

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 kwietnia 2025 08:32
Ostatnia aktualizacja:17 kwietnia 2025 08:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się