Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Opis bibliograficzny

咀嚼・嚥下過程のバイオレオロジー (Biorheology in mastication/deglutition). [AUT.] NISHINARI KATSUYOSHI, KE ZHANG, NAN YANG, ZHIMING GAO, CHAIWUT GAMONPILAS, MIHAELA TURCANU BRESSON, MARIE-AGNES PEYRON, YAPENG FANG, YOKO NITTA, XIAOLIN YAO, MENG ZHAO, SAYAKA ISHIHARA, MAKOTO NAKAUMA, TAKAHIRO FUNAMI, KAORU KOHYAMA, HATSUE MORITAKA, MIKI YOSHIMURA, TAKAO NAGANO, MADOKA HIRASHIMA, KAZUMI TSUTSUI, RUNGNAPHAR PONGSAWATMANIT, BING HU, LINGYU HAN, STANISŁAW MLEKO, MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, LEI SU, MAKOTO TAKEMASA, KAZUHIRO HORI, KOICHIRO MATSUO, YUKIHIRO MICHIWAKI, YIN ZHANG, NARPINDER SINGH, AARON GOH, ZUILIN DOU. J. Jpn. Soc. Biorheol. 2024 Vol. 38 Iss. 1 s. 2-8, il., bibliogr., sum.http://www.biorheology.jp/br.html.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2024
Język: Japoński
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Aspiration-induced pneumonia is an important cause of death in aging society. Improper viscosity and/or cohesiveness of bolus lead to serious problems. Since chemical factors such as taste and odor, temperature in addition to textural properties as well as physiological and psychological condition of subjects influence the mastication and deglutition processes, comprehensive approach is necessary to solve the problem. Rheological changes in the ingested foods in the oral cavity, and in the subsequent transportation to oropharyngeal region then to esophagus are described. Then, recent studies on the modification of rheological properties of bolus by hydrocolloids are also described

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52613) wydawnictwo ciągłe #52613

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 kwietnia 2025 13:27
Ostatnia aktualizacja:25 kwietnia 2025 13:39

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się