Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Macronutrient and fatty acid content in selected seeds and oils and their use in diets for monogastric animals.

Opis bibliograficzny

Macronutrient and fatty acid content in selected seeds and oils and their use in diets for monogastric animals. [AUT.] SZYMON MILEWSKI, JULIA FABJANOWSKA, BOŻENA KICZOROWSKA, WIOLETTA SAMOLIŃSKA, RENATA KLEBANIUK, EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, MAGDALENA MOCZULSKA, AGATA BIELAK, PIOTR KICZOROWSKI, SŁAWOMIR KOCIRA. Ann. Anim. Sci. 2025 Volume 25 Issue 2 s. 633 - 648, il., bibliogr., sum. DOI: 10.2478/aoas-2025-0003
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2025 Volume 25 Issue 2, s. 633 - 648
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Oilseeds play a key role in the nutrition of monogastric animals. The aim of the study was to analyze the basic chemical composition of various seeds: canola (Brassica napus L. var. napus), camelina (Camelina sativa (L.) Crantz), hemp (Cannabis sativa L.), soybean (Glycine max (L.) Merr.), nettle (Urtica dioica L.), grape (Vitis vinifera L.), sunflower (Helianthus annuus L.), and wheat germ (Triticum aestivum L.) and determine the fatty acid profile of oils extracted from these seeds. The nettle seeds had the highest crude ash content (12.96 g·100 g-1 dry matter, P=0.014). The soybean seeds were characterized by the highest crude protein content (38.02 g·100 g–1 dry matter, P=0.021). The sunflower seeds contained the highest ether extract content (53.1 g·100 g–1 dry matter, P=0.019) and the lowest crude fiber levels (2.23 g·100 g–1 dry matter, P=0.031). In terms of the fatty acid profile, the wheat germ oil had the highest level (P=0.023) of saturated fatty acids (SFAs). whereas the grape and hemp oils had the highest level (P=0.032) of polyunsaturated fatty acids (PUFAs), with predominance of linoleic acid, i.e. 71.3 and 64.2 g·100 g–1 ether extract, respectively (P=0.004). The camelina oil exhibited the highest amount of α-linolenic acid from the PUFA family (33.9 g·100 g–1 ether extract, P<0.001). The most favorable values of the atherogenic (P=0.009) and thrombogenic (P<0.001) indices were determined for the camelina, sunflower, and hemp oils. The analyzed seeds and oils used as feed material constitute an important source of linoleic and α-linolenic fatty acids, protein, and energy, partially or completely meeting the demand for these nutrients in the diets for monogastric animals. Continued research on the use of the analyzed seeds and oils in animal nutrition to increase production efficiency and support animal health may lead to their wider use in the husbandry sector.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52633) wydawnictwo ciągłe #52633

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 maja 2025 11:13
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2025 09:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się