Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of farming system and irrigation on nutrient content and health-promoting properties of carrot roots.

Opis bibliograficzny

Effect of farming system and irrigation on nutrient content and health-promoting properties of carrot roots. [AUT.] ELŻBIETA HARASIM, [AUT. KORESP.] CEZARY KWIATKOWSKI, [AUT.] JAN BUCZEK. Agronomy-Basel 2025 Vol. 15 Iss. 6 Article number: 1289, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy15061289
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2025 Vol. 15 Iss. 6, Article number: 1289
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The field experiment on growing carrots included I. an organic system without pesticides and mineral fertilization of NPK; a conventional system involving NPK fertilization and pesticides in 100% doses; an integrated system, with doses of NPK and pesticides reduced by 50%; and II. the irrigation of carrot crops, with 1. no irrigation as the control, 2. two irrigations, and 3. multiple irrigations. It was proved that the integrated system had the most beneficial effect on the content of L-ascorbic acid (4.5% and 12%), carotenoids (8–10%), and dietary fiber (higher by 2.19–3.37 p.p.) than that recorded in the conventional and organic system in carrot roots. Moreover, the carrot in the integrated system had the best parameters for O-dihydroxyphenols, selenium, and the total antioxidative potential of the raw material. Organic farming, in turn, resulted in the lowest content of nitrates (2.6 times smaller than in the conventional system) and the lowest total sugar content in carrot roots (4.94 mg 100 g−1), which is 20% smaller than in the integrated system), but it also caused the lowest root yield (39.02 t ha−1). The conventional farming system generated the largest amount of nitrates in the raw material (170.68 mg NO3 kg−1). The irrigation of carrot plantations, regardless of the farming system, improved the nutritional composition of carrot roots by an average of about 0.94 p.p. (dietary fiber), 27% (total sugars), 15% (selenium), 29% (O-dihydroksyphenols), and 8.4% (L-ascorbic acid) and the antioxidative properties of the raw material. Multiple irrigations turned out to be the optimal variant for producing a high carrot root yield, especially in the conventional system (58.74 t ha−1).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52663) wydawnictwo ciągłe #52663

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,400
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 maja 2025 09:07
Ostatnia aktualizacja:29 maja 2025 09:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się