Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Phenolic compounds in flowers and herb of Achillea millefolium l.: histochemical and phytochemical studies.

Opis bibliograficzny

Phenolic compounds in flowers and herb of Achillea millefolium l.: histochemical and phytochemical studies. [AUT.] AGATA KONARSKA, ELŻBIETA WERYSZKO-CHMIELEWSKA, MAŁGORZATA MATERSKA, [AUT. KORESP.] ANETA SULBORSKA-RÓŻYCKA, [AUT.] MARTA DMITRUK, BARBARA CHILCZUK. Molecules (Basel,Online) 2025 Vol. 30 Iss. 9 Article number: 2084, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules30092084
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2025 Vol. 30 Iss. 9, Article number: 2084
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The herb and flowers of yarrow (Achillea millefolium) are sources of multiple bioactive secondary metabolites used in medicine and cosmetology. This study aimed to establish the location of phenolic compounds in tissues of flowers and stems of A. millefolium via light and fluorescence microscopy and histochemical assays. The spectrophotometric and HPLC methods were deployed to quantify total phenolic compounds (PC), phenolic acids, and flavonoids in extracts from flowers and herb, whereas the LC-QTOF-MS method was used for their qualitative analysis. The results demonstrated that PC occurred in external and internal tissues of yarrow stems, petals, and other parts of the flower, as well as in involucral bracts. Qualitative phytochemical analyses demonstrated ca. 16% more PC and flavonoids in flowers than in the herb. This analysis allowed identifying 48 PC. A higher number of PC was identified in flowers than in herbs, with rosmarinic acid followed by chlorogenic acid being the major polyphenols found in both sample types. One of the flavonoids, namely luteolin, was detected in significantly higher quantities in the flowers than in the herb. This study results provide new data on the location of PC in flowers and stems of A. millefolium as well as extend knowledge on their contents in the raw material of yarrow.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52676) wydawnictwo ciągłe #52676

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 czerwca 2025 08:37
Ostatnia aktualizacja:5 czerwca 2025 08:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się