Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of agricultural digestate on antioxidative properties and antimicrobial activity of hemp (Cannabis sativa) leaves.

Opis bibliograficzny

Effect of agricultural digestate on antioxidative properties and antimicrobial activity of hemp (Cannabis sativa) leaves. [AUT. KORESP.] MAGDALENA KACHEL-GÓRECKA, [AUT.] MAŁGORZATA STRYJECKA, MILAN KOSZEL, KAROLINA SOKAL. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2025 Vol.15 Article number: 22955, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-025-04565-5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2025 Vol.15, Article number: 22955
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The present study aimed to investigate the influence of the applied fertilizer (agricultural digestate) on antioxidative properties and antimicrobial activity of leaves of hemp ‘Futura75’ cultivar, valuable in the nutritional process. An attempt was also made to establish correlations between the antioxidative properties and antimicrobial activity of the leaves and fertilizer doses. The total polyphenol content (TPC) and free radical scavenging activity were determined by means of the spectrophotometric method, whereas the polyphenol profile was identified with the high-performance liquid chromatography (HPLC). Microbiological analyses were conducted using the following test strains: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, and Aspergillus niger. The highest contents of polyphenols and flavonoids and the highest DPPH radical scavenging activity were determined in the hemp leaves at the early growth phase (I harvest date) after digestate application in a dose of 30 L (i.e., 35.84 mg·GAE·g−1 DW, 59.30 mg QE·g−1 DW and 78.36mmol Trolox·kg−1, respectively). The applied digestate affected also the antimicrobial activity of hemp leaves when applied in doses of 30 L [18–37%] and 50 L [15–30%], causing a tangible increase in the growth inhibition zones of, particularly, Candida albicans in the leaves harvested in terms I, II and III.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52775) wydawnictwo ciągłe #52775

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 lipca 2025 12:47
Ostatnia aktualizacja:2 lipca 2025 12:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się