Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Physical and biochemical characteristics of Japanese quail (Coturnix japonica) eggs based on shell color.

Opis bibliograficzny

Physical and biochemical characteristics of Japanese quail (Coturnix japonica) eggs based on shell color. [AUT. KORESP.] SEBASTIAN NOWACZEWSKI, [AUT.] BEATA GRZEGRZÓŁKA, JOANNA GRUSZCZYŃSKA, TOMASZ SZABLEWSKI, KINGA STUPER-SZABLEWSKA, R. CEGIELSKA-RADZIEJEWSKA, Ł. TOMCZYK, AGATA BIADAŁA, LIDIA LEWKO, KAROLINA SZULC, SEBASTIAN KACZMAREK, PRZEMYSŁAW RACEWICZ, ŁUKASZ JAROSZ, MARCIN HEJDYSZ. Anim. Sci. Pap. Rep. 2025 Vol. 43 Issue 2 s. 203-214, il., bibliogr., sum. DOI: 10.2478/aspr-2025-0014
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ANIMAL SCIENCE PAPERS AND REPORTS 2025 Vol. 43 Issue 2, s. 203-214
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Ten percent of the world’s total edible eggs come from Japanese quail. The popularity of quail eggs is attributed to their high yolk content and hypoallergenic properties. This study aimed to analyze the physical characteristics and selected biochemical parameters of Japanese quail eggs based on shell color (dotted - D group, spotted - S group, and hazy - H group). The heaviest and most elongated eggs were found in the group H. The yolk index was significantly higher in dotted eggs, which also exhibited the highest lysozyme content and activity. The thickest shell (p≤0.05) with the lowest elasticity was observed in hazy eggs. However, no differences were found between eggshell colors concerning their breaking strength. The highest Ca content in the shell was found in the spotted group (S), while hazy eggs exhibited the lowest (p≤0.05) Ca and Mg content, despite having the thickest shells. Hazy eggs were also characterized by the highest crude protein content and the smallest proportion of crude fat and ash. The dotted eggs had the highest (p≤0.05) proportions of C16:1 and C18:2 fatty acids and a higher PUFA content (p≤0.05). Nutritionally, the dotted eggs performed best in terms of fatty acid profile and were also characterized by higher Mg, Ca, Cu, Mn, K, and Na content compared to the other groups. In summary, dotted eggs may be more appealing to consumers due to their advantageous physical and biochemical characteristics.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52791) wydawnictwo ciągłe #52791

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,100
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 lipca 2025 08:35
Ostatnia aktualizacja:7 lipca 2025 08:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się