Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of Lupinus angustifolius supplementation in laying hens on the liver proteome profiles and the concentration of acute phase proteins in serum and liver.

Opis bibliograficzny

The effect of Lupinus angustifolius supplementation in laying hens on the liver proteome profiles and the concentration of acute phase proteins in serum and liver. [AUT.] SEBASTIAN GRABOWSKI, [AUT. KORESP.] ŁUKASZ JAROSZ, [AUT.] KATARZYNA MICHALAK, AGNIESZKA MAREK, MARCIN HEJDYSZ, ANNA RYSIAK. Poult. Sci. (Print) 2025 Vol. 104 Iss. 10 Article number: 105507, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.psj.2025.105507
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2025 Vol. 104 Iss. 10, Article number: 105507
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In the search for alternative protein sources for laying hens that meet production criteria and are an alternative to soybean meal, increasing attention is being paid to the lupine seeds which have high content of proteins, essential amino acids and low content of starch and low glycaemic index. Furthermore, the effect of lupin seed supplementation to the diet of laying hens on liver protein expression and acute phase protein synthesis has not yet been determined. The aim of the study was to identify proteins synthesized in the liver of laying hens fed a diet with a high content of Lupinus angustifolius (20 % and 25 %), to determine differences in their expression, and to evaluate the concentration of acute phase proteins in serum and liver of laying hens. The obtained results indicate that supplementation of lupin at a dose of 20 % and 25 % increases the expression of proteins such as hematopoietic prostaglandin-D synthetase, SOSS complex subunit C, DNA repair protein RAD25 homolog and basic histone H1 protein in the liver, with statistically significant differences being particularly visible in the case of a dose of 25 % lupin on day 99 of the study. Moreover, the use of high doses of lupin in the diet of hens, containing various bioactive substances, caused changes in the concentration of acute phase proteins in the liver, and especially an increase in the synthesis of serum amyloid A component and haptoglobin, which may also affect the synthesis and expression of other proteins in the body, including the liver.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52804) wydawnictwo ciągłe #52804

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2025 13:07
Ostatnia aktualizacja:9 lipca 2025 13:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się