Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The potential of cell-free supernatants from Lacticaseibacillus paracasei B1 and Lactiplantibacillus plantarum O24 as antioxidant and antimicrobial agents.

Opis bibliograficzny

The potential of cell-free supernatants from Lacticaseibacillus paracasei B1 and Lactiplantibacillus plantarum O24 as antioxidant and antimicrobial agents. [AUT.] PAULINA KĘSKA, DOROTA ZIELIŃSKA, MARCELINA KARBOWIAK, MARCIN KRUK, URSZULA LISIECKA, [AUT. KORESP.] JOANNA STADNIK. Food Chem. 2025 Vol. 492 Part 2 Aricle number: 145408, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2025.145408
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2025 Vol. 492 Part 2, Aricle number: 145408
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cell-free supernatants (CFS) produced by selected lactic acid bacteria (LAB) strains: Lacticaseibacillus paracasei B1 and Lactiplantibacillus plantarum O24 as antioxidant and antimicrobial agents. Both CFSs showed strong antioxidant activity, but their ability to chelate iron ions not depend on the type of strain. Meanwhile, inhibition tests using the diffusion method showed that the supernatant free of L. plantarum O24 cells was the most effective in antimicrobial activity against Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus. The study also determined the effect of sonication (500 W; 2.5 kHz) on cell cultures after 48 h of incubation. Analyses showed that this treatment did not alter the pH of the obtained CFS, nor did it affect the content of proteins, peptides, or the level of organic acids. However, sonication of culture fluids resulted in changes in their antioxidant properties.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52805) wydawnictwo ciągłe #52805

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 lipca 2025 08:06
Ostatnia aktualizacja:10 lipca 2025 08:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się