Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dietary and genetic aspects of polycystic ovary syndrome (PCOS) in Polish Women—Part I: Nutritional status and dietary intake.

Opis bibliograficzny

Dietary and genetic aspects of polycystic ovary syndrome (PCOS) in Polish Women—Part I: Nutritional status and dietary intake. [AUT.] KAROLINA NOWOSAD, MAŁGORZATA OSTROWSKA, [AUT. KORESP.] PAWEŁ GLIBOWSKI, [AUT.] KATARZYNA IŁOWIECKA, WOJCIECH KOCH. Nutrients 2025 Vol. 17 Iss. 14 Aricle number: 2377, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu17142377
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2025 Vol. 17 Iss. 14, Aricle number: 2377
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common endocrine and metabolic disorder characterized by reproductive and metabolic abnormality disorders. Dietary factors influence the body composition and hydration status, which may exacerbate PCOS symptoms. The aim of this study was to assess the associations between the habitual nutrient intake and bioelectrical impedance analysis parameters in Polish women with PCOS and healthy controls, in order to identify potential nutritional targets for a non-pharmacological intervention. Methods: This study involved 50 women aged 18–45 years (25 with PCOS and 25 healthy). Participants kept 7-day food diaries and their body composition was assessed using the SECA mBCA 515 analyzer. The nutrient intake was compared with EFSA recommendations. Results: Women with PCOS had a higher body weight, waist circumference and body mass index, visceral adipose tissue, and fat mass index, despite no difference in their total energy intake. They consumed more omega-3 fatty acids (EPA + DHA) than the control group. Vitamin D deficiency and irregular supplementation were common in both groups. Body composition parameters such as the phase angle and ECW/TBW ratio correlated with the diet quality—especially with protein; fiber; and vitamin B2, B12, and folate levels. Conclusions: The obtained results showed significant differences in body compositions and the presence of a relationship between the nutrient intake and bioimpedance parameters in women with PCOS. These results emphasize the importance of a comprehensive nutritional and body composition assessment in planning dietary interventions in this group of patients.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52838) wydawnictwo ciągłe #52838

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lipca 2025 08:05
Ostatnia aktualizacja:28 lipca 2025 08:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się