Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Significance of local livestock genetic resources in the context of global food security –A review.

Opis bibliograficzny

Significance of local livestock genetic resources in the context of global food security –A review. [AUT.] JOANNA BARŁOWSKA, WIOLETTA SAWICKA-ZUGAJ, IWONA JANCZAREK, KAROLINA KASPRZAK-FILIPEK, WITOLD CHABUZ. Ann. Anim. Sci. 2025 Volume 25 Issue 3 s. 999-1015, il., bibliogr., sum. DOI: 10.2478/aoas-2025-0029
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2025 Volume 25 Issue 3, s. 999-1015
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper aims to review the current state of knowledge on the significance of livestock genetic resources in the context of increasing global food availability. The still unresolved problem of world hunger and the rapidly rising human population, especially in underdeveloped areas, mainly in Africa and Southeast Asia, requires numerous measures to ensure food security. Global production of food of animal origin is generally determined by international breeds selected for high performance in the production of a particular product (meat, milk, or eggs). These breeds, as well as industrial food production systems, are crucial to ensuring global food security. Unfortunately, they exert significant pressure on the environment. In developing countries, extensive, low-input production systems relying on local animal breeds are also important in food production. These breeds are less productive, but having lived in a given region for decades, they have acquired many adaptive traits, i.e. better utilization of poorer quality feed, adaptation to adverse climatic conditions (high/low temperature or drought), and resistance to parasites or diseases. These breeds are also often used for crossbreeding with imported exotic high-yielding breeds to increase productivity while retaining the adaptive traits of the local breed. Local breeds have found their niche in food production in developed countries as well. Meat, meat products, cheese, and other dairy products from these breeds are increasingly reaching consumers with quality labels, including information about their origin, and consequently obtaining higher prices.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52841) wydawnictwo ciągłe #52841

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lipca 2025 08:04
Ostatnia aktualizacja:29 lipca 2025 08:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się