Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of nanometals and pulsed electric field (PEF) on the germination capacity of seeds and antioxidative properties of seedlings of sunflower.

Opis bibliograficzny

Effect of nanometals and pulsed electric field (PEF) on the germination capacity of seeds and antioxidative properties of seedlings of sunflower. [AUT. KORESP.] MAGDALENA KACHEL-GÓRECKA, [AUT.] KAROLINA SOKAL, MAŁGORZATA STRYJECKA. Plants 2025 Vol. 14 Iss. 16 Article number: 2512, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/plants14162512
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plants 2025 Vol. 14 Iss. 16, Article number: 2512
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The increasing integration of physical and nanotechnological treatments in agriculture has unlocked new possibilities for enhancing seed performance and the functional properties of seedlings. This study aimed to determine the effect of the coupled use of pulsed electric field (PEF) and the soaking (coating) of sunflower seeds in metal nanoparticles (AgNP and CuNP) on their germination capacity and on the stem and root length, content of pigments (chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids), color profile, and antioxidative properties (FRAP, polyphenols, TPC, ABTS, and DPPH) of sunflower seedlings. The study results enable the drawing of explicit conclusions that the higher PEF energy applied (5.5 kJ kg−1) and seed treatment with nanoparticle solutions, in most cases, diminished the germination capacity of sunflower seeds (from 3.50 to 44.11%) compared to the control samples. A decreased seedling stem length was determined at both PEF energy levels tested, i.e., 1 kJ kg−1 and 5.5 kJ kg−1, with the values obtained being 11.86% to 46.14% lower compared to the respective control samples. The root length of the seedlings decreased as well, i.e., by 7.34 to 41%. The content of chlorophyll a (chl a) increased in the seedlings from all experimental variants compared to the control, whereas that of chlorophyll b (chl b) decreased by 3.24 to 7.86% in the control variant with PEF and CuNP. The FRAP value, total content of polyphenols, and TPC ranged from 10.20 to 12.95 (mg TE g−1 DM), from 42.23 to 49.19 (mg GAE g−1 DM), and from 20.20 to 23.90 (mg GAE g−1 DM), respectively, and showed an upward trend compared to the control samples. The results of this study indicate that further research is needed to understand how the analyzed treatments affect seedling growth and demonstrate reduced germination capacity and enhanced antioxidant activity due to the synergistic effect of a high PEF and nanoparticle solutions.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52880) wydawnictwo ciągłe #52880

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 sierpnia 2025 09:42
Ostatnia aktualizacja:21 sierpnia 2025 22:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się