Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pre-storage treatments of shredded white radish with Lactiplantibacillus plantarum 299v and inulin: untargeted metabolomics, enzymatic browning, antioxidant capacity, nutritional value and microbiological quality.

Opis bibliograficzny

Pre-storage treatments of shredded white radish with Lactiplantibacillus plantarum 299v and inulin: untargeted metabolomics,enzymatic browning, antioxidant capacity, nutritional value and microbiological quality. [AUT.] MAŁGORZATA SIEROCKA, JAN BEDRNÍČEK, FRANTIŠEK LORENC, EVA PETRÁŠKOVÁ, MAGDALENA SOZONIUK, MONIKA KORDOWSKA-WIATER, JAKUB MURAT, [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA. J. Sci. Food Agric. 2025 Volume 105, Issue 11 s. 6172 - 6181, il. bibliogr., sum. DOI: 10.1002/jsfa.14329
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of the Science of Food and Agriculture 2025 Volume 105, Issue 11, s. 6172 - 6181
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

BACKGROUND The specific structure of low-processed foods places unique demands on technological processes. The study examines an alternative protocol to preserve the quality of shredded radish during cold storage – applying pre-storage treatments with the probiotic Lactiplantibacillus plantarum (SP) alone or in combination with the prebiotic inulin (SPI). RESULTS Shredded radish samples were soaked in the functional solutions and, after cold storage, were further tested in terms of colour changes, microbiological quality, nutritional value and antioxidant properties. The treatments not only improve microbiological safety and enhance colour stability but also maintain nutritional value without any adverse effects. The SPI-treated samples showed a 56% reduction in coliforms compared to the control and were rich in probiotics (6.74 log10CFU g−1). Both treatments reduced browning, which was especially visible in the SPI samples (40%). Compared to fresh samples, the application of SPI significantly increased the levels of glucoraphenin (2.19-fold), glucobrassicin (2.48-fold), gluconapoleiferin 1 and 2 isomers (2.97- and 2.17-fold) and oxodihydroxyoctadecenoic acid (29-fold). These changes were reflected in the improved antioxidant properties, including reducing, antiradical and lipid-protecting capacities. Treatments slightly decreased starch and protein content but without any negative impact on digestibility. CONCLUSION The results confirm that the pre-storage treatments described may be an alternative to traditional preservation methods and are practical tools for extending the shelf life and overall quality of shredded radish. © 2025 Society of Chemical Industry.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52889) wydawnictwo ciągłe #52889

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 sierpnia 2025 08:33
Ostatnia aktualizacja:26 sierpnia 2025 08:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się