Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Advanced research on biological properties—a study on the activity of the Apis mellifera antioxidant system and the crystallographic and spectroscopic properties of 7-Diethylamino-4-hydroxycoumarin.

Opis bibliograficzny

Advanced research on biological properties—a study on the activity of the Apis mellifera antioxidant system and the crystallographic and spectroscopic properties of 7-Diethylamino-4-hydroxycoumarin. [AUT.] KLAUDIA RZĄD, IWONA BUDZIAK-WIECZOREK, ANETA STRACHECKA, PATRYCJA STANISZEWSKA, ADAM STANISZEWSKI, ANNA GRYBOŚ, ALICJA MATWIJCZUK, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, KAROLINA STARZAK, ANNA A. HOSER, MAURYCY E. NOWAK, MAŁGORZATA FIGIEL, SYLWIA OKOŃ, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Int. J. Mol. Sci. 2025 Vol. 26 Iss. 14 Article number: 7015, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ijms26147015
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences 2025 Vol. 26 Iss. 14, Article number: 7015
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The search for substances that increase the immunity of bees is becoming a necessity in the era of various environmental threats and the declining immunocompetence of these insects. Therefore, we tested the biological and physicochemical properties of 7-diethylamino-4-hydroxycoumarin (7DOC). In a cage test, two groups of bees were created: a control group fed with sugar syrup and an experimental group fed with sugar syrup with the addition of 7DOC. In each group, the longevity of the bees was determined and the protein concentrations and antioxidant activities in the bees’ hemolymph were determined. The bees fed with 7DOC lived 2.7 times longer than those in the control group. The protein concentrations and activities of SOD, CAT, GPx and GST, as well as the TAC levels, were significantly higher in the hemolymph of the supplemented workers. To confirm these potent biological properties of 7DOC, the UV-Vis spectra, emission and excitation of fluorescence, synchronous spectra and finally the fluorescence lifetimes of this compound were measured using the time-correlated single photon counting method, in various environments differing in polarity and in the environment applied in bee research. This compound was shown to be sensitive to changes in solvent polarity. The spectroscopic assays were complemented with crystallographic tests of the obtained monocrystals of the aforementioned compounds, which attested to the aggregation effects observed in the spectra measurements for the selected coumarin. The research results confirm that this compound has the potential to be implemented in apiary management, which will be our application goal, but further research into apiary conditions is required.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52899) wydawnictwo ciągłe #52899

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 sierpnia 2025 09:25
Ostatnia aktualizacja:27 sierpnia 2025 09:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się