Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Membrane-active phenolic compounds from Cephalaria uralensis (Murray) Roem. & Schult.: Isolation, structural characterization, and antioxidant potential.

Opis bibliograficzny

Membrane-active phenolic compounds from Cephalaria uralensis (Murray) Roem. & Schult.: Isolation, structural characterization, and antioxidant potential. [AUT.] ANNA BERECKA-RYCERZ, MAŁGORZATA CHRZĄSZCZ-WRÓBEL, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, PIOTR HOŁOWIŃSKI, SEBASTIAN GRANICA, [AUT. KORESP.] KATARZYNA DOS SANTOS SZEWCZYK. Appl. Sci.-Basel 2025 Vol. 15 Iss. 17 Article number: 9585, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app15179585
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2025 Vol. 15 Iss. 17, Article number: 9585
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, we isolated and identified six major phenolic constituents from Cephalaria uralensis. The compounds—quercetin 6-C-β-glucopyranoside, isoorientin, swertiajaponin, 3,5-dicaffeoylquinic acid, 4,5-dicaffeoylquinic acid, and chlorogenic acid—were characterized by LC–MS and NMR. All isolates exhibited strong free-radical scavenging ability and significant interaction with lipid monolayers (∆π up to ~6.5–7 mN/m), suggesting dual antioxidant and membrane-perturbing activities. In antioxidant assays, isoorientin, showed the lowest IC50 among the isolates. Notably, 4,5-dicaffeoylquinic acid caused the largest increase in monolayer surface pressure, indicating a particularly strong tendency to integrate with lipid bilayers. In fact, chlorogenic acid, isoorientin, and swertiajaponin are well-documented natural antioxidants, and related phenolic acids have been shown to possess potent antimicrobial activity. Thus, the C. uralensis phenolics identified in our study likely underlie the extract’s bioactivity. These findings highlight C. uralensis as a source of membrane-active polyphenols with potential applications in skin-related oxidative and microbial conditions.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52916) wydawnictwo ciągłe #52916

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 września 2025 10:14
Ostatnia aktualizacja:3 września 2025 13:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się