Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Znaczenie znaków jakości w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności.

Opis bibliograficzny

Znaczenie znaków jakości w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności. [AUT.] JOLANTA KRÓL, EUGENIA CZERNYSZEWICZ, ANETA BRODZIAK. Probl. Jakości 2025 Z. 4 s. 11-21, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.15199/46.2025.4.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Problemy Jakości 2025 Z. 4, s. 11-21
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Cel: Celem pracy jest przedstawienie znaczenia znaków jakości w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem roli certyfikacji w kształtowaniu zaufania konsumentów oraz wspieraniu zrównoważonej i odpowiedzialnej produkcji żywności. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: W pracy przyjęto perspektywy: eksploracyjną, deskryptywną i wyjaśniającą. Zastosowano następujące metody badawcze: analizę źródeł literaturowych, analizę dokumentów wtórnych, analizę przepisów prawnych i branżowych. Wyniki/wnioski: Znaki jakości stanowią gwarancję jakości produktu, zapewniają, że produkt posiada właściwości określone we wniosku i odpowiada określonym wymaganiom. Znaki jakości pełnią istotną rolę w systemie zapewniania bezpieczeństwa i jakości żywności, wspierając przejrzystość łańcucha dostaw, umożliwiając świadome wybory konsumenckie i podnosząc standardy w produkcji żywności. Ograniczenia: Ograniczeniem pracy jest prezentacja wybranych znaków jakości stosowanych najczęściej w sektorze żywnościowym głównie w Polsce. Zastosowanie praktyczne: Wyniki dostarczają praktycznych informacji i wskazówek dla uczestników łańcucha żywnościowego, w tym dla konsumentów i producentów produktów żywnościowych, na temat specyfiki znaków jakości i wybranych elementów ich certyfikacji. Oryginalność/wartość poznawcza: Wartość poznawcza pracy dotyczy określenia znaczącej roli certyfikacji w zapewnieniu zaufania konsumentów do znaków jakości i podmiotów funkcjonujących w systemie żywnościowym oraz wspieraniu zrównoważonej produkcji żywności.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52924) wydawnictwo ciągłe #52924

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 września 2025 08:52
Ostatnia aktualizacja:4 września 2025 08:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się