Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antioxidant, anti-inflammatory, and antiproliferative properties of extracted Turkey tail (Trametes versicolor Lloyd) mushroom components microencapsulated with inulin.

Opis bibliograficzny

Antioxidant, anti-inflammatory, and antiproliferative properties of extracted Turkey tail (Trametes versicolor Lloyd) mushroom components microencapsulated with inulin. [AUT.] AGATA MICHALSKA, URSZULA SZYMANOWSKA, IRENEUSZ KAPUSTA, NATALIA ŻUREK, AGNIESZKA NAWROCKA, RENATA RÓŻYŁO, PIOTR JAROCKI, [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA. Food Chem. 2025 Vol. 495 Part 1 Aricle number: 146348, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2025.146348
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2025 Vol. 495 Part 1, Aricle number: 146348
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The stability, interactions, and bioaccessibility of bioactive components modify the potential functionality of newly developed inulin-based microcapsules containing polysaccharide (PF) and ethanol-extractable fractions (EEF) of turkey tail. The microencapsulation process achieved high encapsulation efficiency (>75 %), producing powders characterised by low water activity (<0.2) and finer particle size when mushroom fractions were incorporated (D50 < 4 μm). Chemical extracts from the encapsulated EEF effectively inhibited the activities of lipoxygenase (720 kIU/g d.w.), cyclooxygenase-1 (97 kIU/g d.w.), and xanthine oxidase (1.7 mIU/g d.w.). Simulated digestion effectively released compounds, especially those inhibiting cyclooxygenase-2 activity (10-fold increase compared to the chemical extracts). Among the cancer cell lines treated, the most sensitive were the HT-29 cells. Importantly, combining PF and EEF in microcapsules generally produced antagonistic effects on antioxidant, anti-inflammatory, and antiproliferative properties. FT-IR analysis confirmed structural modifications and interactions between microcapsule components. These findings emphasise the need to optimise blend composition to maximise powder functionality.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52958) wydawnictwo ciągłe #52958

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 września 2025 15:01
Ostatnia aktualizacja:16 września 2025 15:01

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się