Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Application of COI gene-based molecular analysis for verifying honey authenticity and detecting trace residues in vegan food products.

Opis bibliograficzny

Application of COI gene-based molecular analysis for verifying honey authenticity and detecting trace residues in vegan food products. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA NATONEK-WIŚNIEWSKA, [AUT.] JULIA ADAMIAK, PIOTR KRZYŚCIN, MACIEJ BRYŚ, ANETA STRACHECKA. Molecules (Basel,Online) 2025 Vol. 30 Iss. 16 Article number: 3374, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules30163374
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2025 Vol. 30 Iss. 16, Article number: 3374
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Honey is a natural bee product with confirmed health-promoting properties, the quality and authenticity of which are of key importance from a consumer’s perspective. However, the demand for honey is affected by the problem of its adulteration. Moreover, despite its numerous taste and health benefits, honey may be an undesirable product for some groups of consumers, such as people with allergies or vegans. This work aimed to develop a sensitive molecular test enabling the unambiguous detection of honey adulteration and the identification of its trace amounts in food products. The test was based on the analysis of a fragment of the cytochrome c oxidase gene subunit I using real-time PCR with SYBR®Green dye and melting curve analysis. The key parameter of the analysis was the melting temperature, which in the case of natural honey was within a narrow range of 74.34–75.38 ◦C (for its dilutions, 71.10–77.00 ◦C). The developed method demonstrated high repeatability and sensitivity, enabling the detection of honey presence even at a level of 0.1%. To products labelled as vegan, Tm analysis effectively distinguished samples containing trace amounts of honey from those that were truly vegan. The procedure used is simple, highly repeatable, and effective even in the case of processed products. The developed method can be successfully used to control the quality and authenticity of honey, meeting the requirements of V-Label certification.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52961) wydawnictwo ciągłe #52961

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 września 2025 10:57
Ostatnia aktualizacja:17 września 2025 10:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się