Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Phenolic secondary metabolites in Aldrovanda vesiculosa L. (Droseraceae).

Opis bibliograficzny

Phenolic secondary metabolites in Aldrovanda vesiculosa L. (Droseraceae). [AUT.] MAGDALENA WÓJCIAK, IRENEUSZ SOWA, MACIEJ STRZEMSKI, MARZENA PARZYMIES, MAGDALENA POGORZELEC, PIOTR STOLARCZYK, [AUT. KORESP.] BARTOSZ PŁACHNO. Molecules (Basel,Online) 2025 Vol. 30 Iss. 18 Article number: 3746, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules30183746
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2025 Vol. 30 Iss. 18, Article number: 3746
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background: Aldrovanda vesiculosa L. is a small aquatic plant that produces snap traps for capturing zooplankton prey. Aldrovanda belongs to the family Droseraceae, which is well known for the production of secondary metabolites (especially naphthoquinones). However, compared to other species in this family (Drosera and Dionaea), A. vesiculosa has been very poorly studied in terms of metabolites. The Aim: To fill this gap in knowledge, we investigated what secondary metabolites are present in the shoots of these plants. A hypothesis was tested stating that there are more metabolites in the younger (apical) parts of the shoots, which protect them from herbivores. Methods: Shoots of A. vesiculosa were collected, and the plant material was extracted with methanol, followed by 80% methanol or pure acetone using the accelerated solvent extraction method. The phytochemical profile was established using UPLC-DAD-(ESI)-MS. Results: A. vesiculosa shoots contained gallic acid and its derivatives, ellagic acid and its derivatives, flavonoids, and naphthoquinones (plumbagin and hydroplumbagin hexoside). A gradient (apical–basal) of gallic acid, ellagic acid, plumbagin, and hydroplumbagin hexoside was observed in the shoots. Meanwhile, the total flavonoid content did not differ between the middle and apical parts but was significantly lower in the basal part. In general, the lowest concentrations of metabolites were found in the basal part and the highest in the apical part, with the exception of total flavonoids. The number of free flavonoid aglycones was significantly higher in the middle part, whereas the apical part was dominated by glycoside derivatives.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52965) wydawnictwo ciągłe #52965

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 września 2025 09:56
Ostatnia aktualizacja:18 września 2025 14:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się